Vilka format stöder Kindle?

Många olika typer av e-bokläsare finns tillgängliga, och varje enhet har sina fördelar och nackdelar. E-bokfiler finns också i många olika format och ingen läsare kan hantera dem alla. Kindle stöder ett stort antal befintliga format, antingen inbyggt eller med konvertering. Några filformat kräver användning av speciell programvara för att vara kompatibel med Kindle.

AZW: Det primära formatet

"AZW" -formatet används för e-böcker som du köper i Amazons Kindle Store. Det är det föredragna formatet för att säkerställa maximal läsbarhet på enheten. Formatet är proprietärt och är faktiskt en variant av MOBI-formatet, ursprungligen skapat av det franska företaget Mobipocket. Amazon köpte Mobipocket och anpassade formatet för användning på Kindle.

Andra infödda format

Kindle kan visa några andra e-bokformat naturligt, vilket innebär att dessa filer kan laddas direkt på enheten och läsas på samma sätt som en AZW-fil. MOBI-filer och PRC-filer (ett format som används på Palm) kan läsas om de inte innehåller DRM-skydd (Digital Rights Management). DRM begränsar vanligtvis en bok till en enda läsanordning. Dessutom kan Kindle hantera vanliga textfiler (TXT) och Adobes PDF-format, även om inte alla PDF-filer visas bra på Kindle.

Tillgänglig genom konvertering

Konvertering innebär vanligtvis att skicka en fil till din Kindle-e-postadress. Amazon säger att det kan konvertera HTML, DOC (en Microsoft Word-fil) och de grafiska filformaten JPEG, GIF, PNG och BMP. Vissa människor använder nu Kindle för att läsa skannade mangaserier; ett program som heter Mangle låter dig konvertera manga om det skannas till ett av de grafiska filformaten som stöds på Kindle.

Ljudformat

Kindle kan spela ljudfiler. Musikfiler som sparats i MP3-format är kompatibla och ljudböcker från Audible.com, som också ägs av Amazon, är kompatibla. Dessa filer är i Audible (AA) och Audible Enhanced (AAX) format.

Format som inte stöds

Det mest använda formatet som inte stöds på Kindle är EPUB-formatet med öppen källkod, som används av många andra e-läsare som Nook från Barnes och Noble. Amazon kan så småningom lägga till EPUB-kompatibilitet i Kindle; under tiden kan gratisprogram som Caliber användas för att konvertera e-böcker från EPUB till AZW-format. Andra format som LIT (MS Reader) och LRF (ett Sony-format) kan också konverteras på detta sätt. Framgången med dessa omvandlingar kan bli misslyckad men de är alternativ tillgängliga för Kindle-användare.