Vad är VPN och hur fungerar det

Du måste ha hört talas om personer som använder VPN för att anonymt få tillgång till internet. I den här artikeln tittar vi på Vad är VPN, hur fungerar VPN och andra aspekter av VPN-teknik.

Vad är VPN

Enkelt uttryckt kan ett VPN (Virtual Private Network) definieras som en skyddad eller säker anslutning till ett offentligt nätverk, till exempel Internet eller en säker anslutning till ett privat nätverk (Företag, statliga organisationer).

VPN-tekniken utvecklades ursprungligen för att ge tillgång till nätverk som ägs av företag, universitet, skolor och myndigheter.

Tanken bakom VPN-tekniken var att låta fjärrarbetare få tillgång till och använda resurser som ägs av företag och byråer över ett säkert nätverk.

Medan VPN fortfarande används för att tillhandahålla säker anslutning till företagsnätverk, har VPN-tekniken nu blivit en vanlig plats och ligger inom räckhåll för alla användare som är intresserade av hans / hennes integritet och säkerhet när han surfar på webben.

För enskilda internetanvändare är det tillräckligt att förstå att en VPN kläddar och krypterar din signal och information, vilket gör dina onlineaktiviteter skyddade och oläsliga för alla som försöker fånga dina data.

VPN döljer och manipulerar din IP-adress, vilket gör att du visas som någon som surfar på internet från en annan maskin, plats eller land.

Hur fungerar VPN?

När du försöker komma åt någon webbplats på din dator ansluter din dator till din Internetleverantör (ISP) som ansluter dig till webbplatsen som du försöker komma åt.

Detta innebär praktiskt taget att all data som överförs mellan din dator och internet passerar via servrarna hos din Internet-leverantör (ISP) och detta kan lätt nås av din internetleverantör eller någon som kan fånga dina data.

När det gäller en VPN kommer du att ansluta säkert till en server som drivs av VPN-leverantören, som sedan ansluter dig till webbplatsen som du försöker få åtkomst till.

All dataöverföring mellan din dator och VPN-servern sker i en krypterad form, vilket gör det omöjligt för din internetleverantör eller någon annan att se var du går på internet och vad du gör där.

Fördelarna med att använda VPN

Förutom användningen av företag används VPN också av individer för följande ändamål

Skydd: VPN kan skydda internetanvändare från hackare, särskilt när du använder offentliga WiFi-nätverk. Även om en hacker lyckas fånga upp dina data kommer det att vara nästan omöjligt för hackaren att förstå data som de kommer att vara i en krypterad form.

Sekretess: VPN döljer dina aktiviteter på internet från din internetleverantör och alla andra som kan ha sina egna skäl för att övervaka dina aktiviteter på internet.

Med passcensur: VPN gör det möjligt att kringgå censur och begränsningar som ställs av organisationer, företag och länder

Geo Spoofing: VPN låter dig få tillgång till tjänster som tillåter åtkomst baserat på geografisk plats. Till exempel är en tjänst som Netflix geo-begränsad och dess användare är kända för att använda VPN för att få tillgång till Netflix under semester i ett annat land.

Säkra VOIP-samtal: Voice Over IP-samtalstjänster som Skype kan enkelt fångas upp och lyssnas på. Att använda en VPN-tjänst kan ge fullständigt skydd för VOIP-samtal.

Hur man använder VPN-tjänst

För att kunna använda VPN måste du leta efter en pålitlig VPN-tjänsteleverantör och registrera dig för VPN-tjänsterna.

Kostnaden för VPN-tjänster kan variera från så lite som $ 5 / månad till så mycket som $ 40 / månad eller mer, beroende på sekretessnivån och de funktioner som erbjuds.

VPN-tjänsten ersätter inte din Internetleverantör. Därför kommer du fortfarande att kräva tjänsterna hos din Internetleverantör och betala IPS för att ge dig Internet-tjänst.

När du har registrerat dig för VPN-tjänst kan du följa den här guiden för att ställa in VPN på din dator: Så här ställer du in VPN-anslutning i Windows 10

VPN gör dig inte anonym

Även om VPN skyddar din integritet ger den dig inte fullständig anonymitet.

Genom att använda en VPN-tjänst flyttar du i princip ditt förtroende från din Internetleverantör som inte är särskilt intresserad av att skydda din integritet till VPN-tjänsteleverantör som lovar att skydda din integritet.

Om inte VPN-tjänsteleverantören är känd för att rensa loggar dagligen, kommer information om din surfaktivitet fortfarande att finnas tillgänglig på servrarna hos VPN-leverantören och detta kan nås.

Du måste också vara medveten om att VPN-tjänsteleverantörer i vissa europeiska länder (Storbritannien, Frankrike) är skyldiga att hålla loggar över internetaktivitet på sina servrar.

Hur man surfar anonymt på nätet (nästan)

Om du är allvarligt orolig för din integritet måste du leta efter VPN-leverantörer som framhäver sekretess som deras främsta försäljningspunkt.

VPN-tjänsteleverantörer som torVPN och TorGuard är två namn som verkar vara allvarligt engagerade i att skydda sina kunders integritet.

torVPN loggar inte din anslutning och lovar att inte lämna sina uppgifter utan en ungersk domstol. TorGuard påstår att rena sina VPN-loggar dagligen och behåller inte dina inloggnings- och utloggningstider.

Du kan lägga till ytterligare ett lager av säkerhet genom att anonymt betala för VPN-tjänster. På så sätt känner VPN-leverantören bara din riktiga IP-adress men inte ditt riktiga namn och adress.

Företag som Private Internet Access och Mullvad accepterar betalning i Bitcoins, anonymt köpta kort och till och med accepterar kontanter som skickas per post.

VPN kan göra ditt internet långsamt

Beroende på din dator och internetanslutning kan du uppleva en viss avmattning när du surfar på internet via en VPN-anslutning. Detta händer på följande skäl.

Längre avstånd: Dina data måste resa till VPN-servern innan de når sin avsedda destination på internet. Det här extra benet eller avståndet kan bromsa din webbsökning

Kryptering / dekryptering: VPN ger säkerhet genom att kryptera data som reser mellan din dator och VPN-servern. Detta tar processorkraft, vilket gör ditt internet långsammare.

Är det lagligt att använda VPN?

Med undantag för några få länder är användning av VPN lagligt i de flesta länder runt om i världen och ger den integritetsnivå som lovats av VPN-tjänsteleverantörer.

Du måste dock vara medveten om att vissa länder i Europa (Storbritannien, Frankrike) kräver VPN-leverantörer att hålla loggar över användarens aktivitet på sina servrar.

Dessutom kan de flesta länder lagligen kräva VPN-tjänsteleverantör att hålla loggar för specifika individer, om det blir nödvändigt att övervaka sådana individer av säkerhetsskäl.

Om du är intresserad är Nederländerna, Luxemburg och Sverige några av de länder som VPN-användare föredrar, kräver inte dessa länder VPN-leverantörer för att föra loggar.