En internettjänst där ingen telefon eller kabel krävs

Borta är de dagar då din dator alltid behövde vara bunden till telefonens fasta telefon eller koaxialkabel för att ansluta till internet. Du behöver inte nödvändigtvis vara hemma eller arbeta för att kontrollera dina aktier eller din e-post. Satelliter och elektriska ledningar kan också användas för internetleverans, frigöra telefon- och kabelledningar eller eliminera behovet av att installera dessa kablar.

Leverantörer

Telefon- och kabelföretag var de första stora aktörerna som gick in i internetspelet, men deras tjänster kräver telefon- eller kabeltjänster och anslutning. Medan nya modeller dyker upp med nya leverantörer, är de allra flesta internetanvändare hemma fortfarande beroende av de första leverantörerna. Trådlösa och satellitleverantörer finns på en nischmarknad och många av de företag som fanns för några år sedan har inte längre verksamhet. Serviceområdena kan vara begränsade, och vissa av tjänsterna kräver en telefonlinje för första installationen, även om de inte litar på den för själva tjänsten.

Leveransalternativ

Sätten att de olika tjänsteleverantörerna levererar internet till din dator är lika olika som företagen själva. Vissa använder trådlös leverans via radiovågor som tas emot av ett speciellt modem eller till och med en USB-nyckel ansluten till din dator. Vissa levererar tjänsten till dig via satellit, som kan hämtas av en mottagare eller ett modem anslutet till din dator. Om du redan har satellit-TV kan du prata med din leverantör för att se om den har internettjänst. Ännu ett sätt för dig att ta emot din internettjänst utan telefon eller kabel är genom befintliga kraftledningar. Du ansluter helt enkelt ditt modem till ett eluttag och är ansluten till internet.

Medan leverantörerna av elnät var begränsade 2017 testade AT&T en ny version av denna teknik, kallad AirGig, som skickar en multi-gigabit-signal som ligger bredvid kraftledningar, men inte genom dem.

Utrustning

Oavsett om din tjänsteleverantör skickar internetsignalen till dig via telefonlinjer, elektriska ledningar eller satellit- eller radiovågor, behöver du ett modem för att ta emot signalen och bearbeta den via din dator. Men om du behöver vara mobil, oroa dig inte för att befria din bärbara dator eller nätbok från en fast telefon för att få den förankrad i ett stort, otympligt modem. Många företag har små nycklar som ser ut som en hoppdisk och kan anslutas till valfri USB-port. Dessa tangenter fungerar precis som stora modem, tar emot satellit- eller radiosändna internetsignaler och lägger in dem i din dator.

säkerhet

Med utvecklingen av trådlös teknik har oro av säkerhet kommit. Om du skickar och tar emot trådlösa signaler över internet är det möjligt att dessa signaler kan fångas upp eller piratkopieras, vilket kan vara störande och till och med farligt om du skickar och tar emot privat information. Säkerhetsteknik som autentisering, brandväggar och kryptering införs av tjänsteleverantörerna så att deras kunder säkert kan använda internettjänster utan att behöva oroa sig för att deras personliga information är tillgänglig för hackare.