Drones: The Good, The Bad och The Ugly

Det är en vacker solig dag på Alla Park i Los Angeles. Perfekt väder för den tennismatch jag ska börja. Jag kastar bollen för min första servering när alla hundarna plötsligt blir vilda. Arrg! Jag är miffad av avbrottet av min koncentration. Men snart märker jag att hundarna reagerar på ett högt surrande ljud på himlen. Det är inte en fågel. Det är inte ett plan. Det är ... en drönare. Vad i helvete?

Drones: The Good, The Bad och The Ugly

Droner är den senaste galningen för fans av fjärrstyrda flygande föremål. De är också föremål för debatt för dem som fruktar att deras integritet och säkerhet kommer att äventyras.

Några av oss hör ordet "drönare" och tänker på moster Berthas långvariga berättelser som fortsätter och fortsätter. Eller kanske är du en bi-fanatiker och vet att drönare är manliga bin vars enda syfte är att para sig med drottningen. Andra som mediterar kommer att tänka på det lugna surrandet av sitarinstrumentet i indisk musik. Egentligen om du kombinerar dem alla för att skapa en oavbruten, flygande, surrande sak kommer du nära den 21: a århundradet drönare jag pratar om här.

Droner är fjärrstyrda, obemannade flygplan. För att vara tydlig använder militären större högteknologiska drönare i strid. Den typ av drönare vi diskuterar är dock hobbyversionen. Mindre, billigare och säkrare (ganska). Kontroversiellt, ja, men ingen kan förneka att det är en anmärkningsvärd bit av teknik.

Medelvärdet bara 12 tum eller så och väger 4 pund eller mindre (ofta mycket mindre), kan dessa smidiga och lättflygbara prylar segla upp i luften upp till 5000 fot med hastigheter på upp till 35 till 40 mph. Fjärrstyrda flygplan har funnits i flera år, men dessa nya drönare är superhjältar jämfört med tidigare plan. Tänk på dem som ett kors mellan en helikopter och en flygande tefat. Till skillnad från plan kan de röra sig i vilken riktning som helst, ändra riktning snabbt och, viktigast av allt, sväva i luften. Precis som all ny teknik kommer det goda med det dåliga. Och i det här fallet är det dåliga faktiskt ful.

Droner har massor av bra fritidsanvändningar. Amatörfilmskapare kan fästa små kameror på drönarna och få bilder från luften som vanligtvis är reserverade för stora budgetfilmer. Samma sak gäller amatörfotografer. Gör-det-själv husägare som saknar en bältros på taket kan glömma bort stegen och skicka drönaren dit för att ta en titt! Även om du inte vill ta bilder från luften kan drönare vara mycket roliga att flyga.

Drones: The Good, The Bad och The Ugly

Framtiden har ännu bättre användningsområden: Vad händer om du har glömt din plånbok hemma? Låt din make skicka det till dig via en drönare! Vad sägs om snabba leveranser? Amazon hävdar att de utvecklar drone-teknik som snabbt och billigt kan leverera paket till din tröskel. Tänk dig att beställa nya skor på Amazon och 30 minuter senare levererar en drönare paketet till din ytterdörr! Häftigt, eller hur? Jag tror också det. Men när dronanvändningen går från hobbyist till företag blir lagarna mycket stränga. Federal Aviation Administration, byrån som reglerar flygtrafiken, har många lagar om drönare. Här är några:

  1. Du kan inte flyga högre än 400 fot.
  2. Du kan inte flyga inom några miles från en flygplats.
  3. Du kan inte flyga drönare för kommersiell vinst.

Dessa lagar hjälper till att förklara varför Amazon har problem med att få sitt drone-leveransprojekt från marken (kunde inte motstå!).

Kommersiell användning åt sidan, många människor motsätter sig även fritidsanvändning av drönare. De två största bekymmerna är säkerhet och integritet. Eftersom de är obemannade kan du förlora kontrollen över drönaren och krascha in i fåglar, träd, byggnader eller till och med människor. Droner kan röra sig snabbt och ha skarpa propellrar, så en krasch kan vara dålig. Ännu värre är möjligheten att någon fäster sprängämnen eller skjutvapen. Nu är det där drönare går från dåliga till fula.

Vad sägs om tanken på integritet? Droner bär kameror. Kameror tar videor och foton. Vem vill ha en drönare som svävar över ditt hem och tar video av dig som solar på bakgården? De flesta håller med om att det är ett intrång i integriteten.

drönare, drönare, dronesre, fjärrkontroll, flygande, kan inte ens, kontrolleras, kommer, surrande, nära, tobbyist, bara, prylar, teknik

Droner är fantastiska prylar som simrar i kontroverser. Visst, jag skulle gärna få nya tennisskor i tid till min match som börjar om en timme. Men uppriktigt sagt vill jag inte att en drönare ska flyga över mitt huvud vid domstolen när jag ska tjäna. Eller värre, att ta video av min hemska tennisservering och lägga upp den på YouTube!

Bildkredit: Jonathan Grossman