Hur fungerar ett SD-kort?

Secure Digital-kort, en typ av flashminne, utvecklades av SanDisk, Matsushita och Toshiba som en potentiell ersättning för minneskortet. Robust, liten och lätt, de fungerar bäst för enheter som kräver hög lagringskapacitet och bärbarhet. Eftersom bärbara elektroniska enheter fortsätter att komma med ökad funktionalitet fortsätter SD-kort också att förbättra hastighet och lagringskapacitet.

Grunderna

SD-kort ansluts till en enhet med stift som matchar en port på enheten. Varje kort har en mikrokontroller som kommunicerar med enheten och tar data från värden till flashlagringskomponenter som heter NAND, eller Not And, chips. Mikrokontrollern aktiveras bara när man sparar eller hämtar data aktivt, vilket minskar mängden ström som behövs för att stödja kortet.

SD-kort har inga rörliga delar, vilket innebär att om de stöts eller tappas är de mycket mindre benägna att bryta eller förlora data. NAND-lagringen är elastisk och slits inte lätt; data kan skrivas och skrivas om tusentals gånger under kortets livstid.

Typer

SD-kort delas in i ett antal klassificeringar och kategorier. Vanliga SD-kort rymmer cirka 2 GB data och finns i standard-, mikro- och mini-storlekar. Secure Digital High Capacity-kort rymmer från 4 GB till 32 GB data och finns också i standard-, mikro- och ministorlekar. Secure Digital Xtended Capacity-kort rymmer 32 GB till 2 TB och finns i standardstorlekar och mikrostorlekar. Enhetsdokumentationen anger vilken storlek och typ av kort som är nödvändigt. Enheter är bakåtkompatibla, vilket innebär att om de ber om ett SDXC-kort kan de använda ett SDHC-kort eller ett SD-kort.

Tillverkare använder en mängd olika flashminnetekniker med varierande hastigheter för att skapa kort. För att skilja mellan dem tilldelade SD Association klasser till dessa hastigheter på 2, 4, 6 och 10. Varje klass representerar kortets lägsta skrivhastighet i megabyte per sekund. Dessa klasser betyder mest för dem som vill spela in och spara video i realtid.

Enheter

På grund av sin lilla storlek och höga lagringskapacitet används SD-kort i många bärbara elektroniska enheter. Spelsystem, digitalkameror och videoinspelare kräver ofta ett SD-kort i full storlek. Mindre enheter, som mobiltelefoner och MP3-spelare, använder oftast ett microSD-kort. Allt fler datorer innehåller kortplatser för SD-kortläsare; Om en dator inte gör det kan en läsare anslutas via USB, FireWire, PC-kort och andra sätt.

Kortsäkerhet

Vissa SD-kort har en fysisk brytare på vänster sida för att aktivera "skrivskydd". Om strömbrytaren är på kan kortet bara läsas - inga data kan skrivas eller skrivas över. Detta skyddar data från oavsiktlig förlust. Värdsenheter kan ange ett lösenord för SD-kort eller beordra att de är skrivskyddade för extra skydd.