Hur man tar bort användarkonton i Windows 10

Om det behövs kan du enkelt ta bort oanvända användarkonton i Windows 10. Bortsett från att minska röran, raderar oanvända användarkonton från en dator hjälper också till att återställa lagringsutrymmet som tas upp av de vilande användarkonton och kan till och med göra din dator lite snabbare .

Radera användarkonton i Windows 10

I den här artikeln visar vi dig två sätt att ta bort användarkonton på en Windows 10-dator, så att du kan använda det som bäst passar dina egna krav.

Som du kommer att märka, genom att radera ett användarkonto från kontrollpanelen kan du spara användarkontoens filer i en separat mapp uppkallad efter kontonamnet.

Obs: För att radera användarkonton måste du vara inloggad med ditt administratörskonto eller logga in med ett konto som har administratörsbehörighet.

Radera användarkonto med appen Inställningar

Det enklaste sättet att ta bort ett användarkonto i Windows 10 är via appen Inställningar. Den här metoden är lämplig för att snabbt radera användarkonton som du inte längre använder.

1. Klicka på Windows 10 Start-knappen och klicka på Inställningar.

2. Klicka på Konton på inställningssidan

3. Klicka på Familj och andra användare på skärmen Konton.

4. Klicka sedan på ett användarkonto som du vill ta bort och klicka sedan på knappen Ta bort (se bild nedan).

5. Du kommer att se en popup som ber dig bekräfta att du vill ta bort det här kontot. Klicka på Ta bort konto och dataknapp för att ta bort det valda användarkontot.

Som nämnts i popup-varningen kommer alla data som finns på användarens skrivbord och data som finns i användarna Mappar som nedladdningar, dokument, foton och musik går förlorade, såvida du inte har gjort åtgärder för att säkerhetskopiera dessa data till Google Drive eller en bärbar lagring källa.

Radera användarkonto med kontrollpanelen

Att rekommendera att du tar bort ett användarkonto via kontrollpanelen i Windows 10 rekommenderas om du vill spara användarkontoens filer i en mapp på din dator. Windows 10 erbjuder automatiskt möjligheten att spara användarfiler när du försöker ta bort ett användarkonto via kontrollpanelen.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka på Kontrollpanelen.

2. Kontrollera att du befinner dig i kategorivyn på kontrollpanelskärmen och klicka på användarkonton (se bild nedan)

Obs! Du kan också öppna fliken Användarkonton från stora eller små ikonvyer i Kontrollpanelen, men alternativet för borttagning av konton kommer att vara annorlunda.

3. Klicka på länken Ta bort användarkonton på nästa skärm.

4. Klicka sedan på det användarkonto som du vill ta bort.

5. När du klickar på kontot som du vill ta bort ser du en skärmbild nedan som ger dig möjlighet att ”Bevara användarens filer” eller ”Radera användarfiler”. Du kan klicka på vilket alternativ som passar dig bättre.

Om du klickar på knappen Håll filer sparas Windows 10 filerna från användarens skrivbord och sparar också filer som finns i mappar som dokument, favoriter, videor, musik och bilder i en ny mapp med namnet på användarkontot.

När du har klickat på Behåll filer för att spara filerna klickar du på knappen Ta bort konto för att ta bort det valda användarkontot från din Windows 10-dator.