Så här återställer du borttagna och blockerade namn till Facebook

Även om du normalt har full kontroll över vem som visas på din Facebook-vänlista, är det möjligt att du kommer att upptäcka att några av dina Facebook-vänner oväntat har blockerats eller raderats om en hackare tar tag i din inloggningsinformation eller om ett programvarufel uppstår på Facebooks slutet. För att försöka återställa ett eller flera namn måste du använda Facebooks verktyg för vänskap och sekretess.

Skicka en vänförfrågan

Facebook meddelar inte någon när du tar bort honom från din vänlista. Istället tar Facebook dig helt enkelt bort från sin vänlista. För att återställa vänskapen måste du be honom att lägga till dig igen till sin lista. Skriv personens namn i fältet "Sök efter personer, platser och saker", välj namnet på rullgardinsmenyn för att gå till hans tidslinje och klicka sedan på "+ Lägg till vän". När du har skickat begäran, skicka ett meddelande till honom och be honom att acceptera den. Klicka på knappen "Meddelande", skriv meddelandet och klicka sedan på "Skicka".

Avblockera via sekretessgenvägar

Om du har blockerat någon kräver processen för att återställa hans namn att du avblockerar det. Gå till din Facebook-startsida och klicka på hänglåset i navigeringsfältet för att öppna menyn Sekretessgenvägar. Välj "Hur hindrar jag någon från att plåga mig?" på rullgardinsmenyn och välj sedan länken "Visa alla blockerade användare". Klicka på knappen "Avblockera" bredvid personens namn och klicka sedan på knappen "Bekräfta". Om personen är en vän, gå till hans tidslinje, skicka en vänförfrågan och skicka ett uppföljningsmeddelande.

Avblockera via huvudinställningar

Du kan också avblockera en persons namn via huvudinställningsskärmen som visar alla inställningsverktyg för ditt konto. Klicka på kugghjulsikonen för navigeringsfältet och välj “Kontoinställningar” eller “Sekretessinställningar” i rullgardinsmenyn. Välj "Blockering" längst ner i det andra avsnittet på vänster sidofält för att öppna skärmen Hantera blockering och leta sedan efter namnet på personen du vill avblockera i avsnittet Blockera användare. Klicka på länken "Avblockera" bredvid personens namn och klicka sedan på "Bekräfta" för att ta bort blocket.

För övervägan

En borttagen eller blockerad vän kanske inte inser att han inte längre är ansluten till dig på Facebook. För att försöka förhindra felkommunikation och skadade känslor, förklara helt anledningen till att du ber om att läggas till hans vänlista igen i meddelandet du skickar med begäran Lägg till vän. Om du medvetet har raderat eller blockerat en vän, rekommenderar du honom att du måste lägga till honom igen utan att gå in på någon förklaring. Om en vän redan är medveten om situationen som orsakade raderingen eller blockeringen, skicka fortfarande ett meddelande som en vänlig påminnelse. Du kan inte återställa ett namn om den andra personen har blockerat dig eller inte vill lägga till dig igen som en vän. Informationen i denna artikel gäller Facebook från och med oktober 2013.