Varför slutar mitt tangentbord att skriva nummer?

Alla datortangentbord innehåller en uppsättning siffertangenter, ibland två, som kan användas för att skriva nummer i ett dokument eller beräkna en formel på den interna räknaren. Om tangentbordet plötsligt inte skriver siffror har du antagligen tryckt på "Nummerlås" -tangenten på tangentbordet utan att inse det. Lyckligtvis är denna fråga lätt att lösa.

Nummerlås på

När sifferlåset på tangentbordet är aktiverat kan du använda siffertangenten för att skriva siffror på skärmen. Nummerlåsningsknappen finns ofta i det nedre vänstra hörnet på tangentbordet, och ibland låter en LED-lampa längst upp på tangentbordet veta när nummerlåset är på eller av. Eftersom nycklarna är för små för att inkludera hela titeln, säger din nummertangent vanligtvis "Num Lock".

Nummerlås av

Om du stänger av nummerspärren använder tangentbordet som du arbetar med inte längre siffertangenter som siffror. Istället fungerar siffertangenterna som olika andra tangentbordsfunktioner. Till exempel, när sifferlåset är av, fungerar "2" -tangenten som en "nedåtpil" och "8" -tangenten är "uppåtpil". Om tangentbordet slutar skriva siffror trycker du på "Num Lock" -tangenten en gång för att växla tillbaka till "På" -läget.

Bärbara datorer

Laptoptangentbord har vanligtvis inte en sifferlås. Om din bärbara dator bara har en enda rad med siffror längst upp och inte en liten siffertangent i det nedre högra hörnet, har du antagligen inte nummerlåsalternativet tillgängligt. Om dina siffertangenter slutar fungera som vanligt på en bärbar dator, kontrollera "fn" -tangenten - om den här tangenten sitter fast börjar dina siffertangenter fungera som "F1, F2, etc." knapparna.

Hårdvaruproblem

Om du inte löser problemet med "Num Lock" eller "fn" på datorns tangentbord, är det alltid möjligt att det finns ett problem med ditt faktiska tangentbord. Om du arbetar på en stationär dator, försök att byta ut ditt nuvarande tangentbord med ett annat för att se om samma problem finns - om det inte är det är ditt tangentbord problemet.