Fördelar med autentisering av lösenord

När du loggar in på en dator med ett användarnamn och lösenord använder du lösenordsautentisering, en pålitlig metod för att identifiera användare. Du kan dela ditt användarnamn med andra, även om lösenordet förblir hemligt, eftersom det unikt identifierar dig till datorn. Lösenordsautentisering ger en rimlig säkerhetsnivå till en låg kostnad. Alternativ inkluderar biometri, såsom en fingeravtrycksläsare; utmaning / svar där datorn ber dig om mer information; och hårdvara, till exempel ett nyckelkort.

Enkel implementering

Lösenordsautentiseringssystem finns i programvaran. För att skapa dem skapar en programmerare ett inmatningsformulär som består av två textfält, en standard och en dold. Standardfältet accepterar användarnamnet och det dolda fältet accepterar lösenordet. När användaren skriver in ett lösenord svarar det dolda fältet på varje tecken med en asterisk. detta hindrar en annan person från att se lösenordet över hennes axel. HTML-koden som används för att skapa webbsidor innehåller ett bekvämt dolt lösenordsfält, liksom Microsofts Access-databas och andra typer av skärminmatningsprogram.

Låg kostnad

Eftersom programvara hanterar lösenordsautentisering kommer den enda kostnaden från den mindre ansträngning som krävs för programmering. Ett enda autentiseringsprogram kan stödja valfritt antal användare. Till skillnad från nyckelkort och biometriska autentiseringsmetoder kräver datorn inga extra hårdvarukostnader för att få lösenordsautentisering att fungera.

Lätt att byta

I de flesta lösenordsautentiseringssystem kan du ändra ditt lösenord så ofta du vill; du loggar in med ditt befintliga användar-ID och lösenord och uppdaterar sedan lösenordet i dina användarinställningar. Biometriska autentiseringssystem kan inte förändras. de är fixerade till dina fingeravtryck, näthinnor eller andra kroppsfunktioner. Om du tappar ett åtkomstkort eller USB-minne till ett hårdvarubaserat system kan du eventuellt få det bytt ut, men inte lika lätt som att ändra ett lösenord.

Används i stor utsträckning

Lösenordsautentisering är bekant för nästan alla datoranvändare; när du har lärt dig hur du loggar in på ett system kan du använda samma metod för andra. Programvaruutvecklare behöver inte uppfinna nya typer av autentisering varje gång de skapar en ny app eller webbplats, de använder samma process som redan finns i befintliga system. Fördelarna med kännedom sträcker sig till administratörer som ansvarar för att ställa in och upprätthålla användarsäkerhet. samma allmänna praxis gäller för alla system som använder lösenordsautentisering. Som jämförelse är hårdvaru- och biometriska autentiseringssystem mindre vanliga och kräver mer utbildning.

Pålitlig

Det är enkelt att logga in med ett användar-ID och lösenord. om de matchar data som lagras i datorns säkerhetsdatabas, autentiserar programmet dem och ger dem åtkomst. Biometriska system är mindre tillförlitliga; en fingeravtryckssensor kan läsa ditt finger fel och hålla dig låst utanför datorn. Skador eller andra förändringar av den drabbade kroppsdelen kommer att påverka autentiseringssystemets tillförlitlighet, liksom problem med sensorn.