Hur blockerar du Dela på Facebook

Ibland finns det saker du vill berätta för dina vänner eller kollegor som du inte vill sända till vem som helst. Om du har hållit tillbaka från att publicera något på Facebook av rädsla för att det delas med världen finns det hopp. Facebook fortsätter att förbättra sina säkerhets- och kontrollfunktioner, vilket möjliggör en större grad av förtroende när de publicerar på Facebook.

Skapa dina standardinställningar för delning

Med Facebooks säkerhetsinställningar kan du bestämma vem som får se dina statusuppdateringar som standard. Du kan välja Public (alla), Friends (de du har accepterat som Friends på Facebook) eller Only Me. Du kan också välja en specificerad lista som familj eller nära vänner. Om du verkligen vill vara specifik kan du skapa en anpassad lista över specifika personer som du har vänat på Facebook. Eftersom det här är standardinställningarna bör du ställa in dem för den minsta publiken så att du vill se alla dina inlägg. Du kan utöka inlägg individuellt till en större publik. För att ställa in dina standardinställningar för delning, klicka på säkerhetsikonen längst upp till höger på startskärmen. Det ser ut - lämpligt nog - som ett hänglås. Klicka på "Vem kan se mina saker?" Klicka på nedåtpilen under Vem kan se mina framtida inlägg och välj din standardmålgrupp.

Välja din publik för specifika inlägg

När du delar en statusuppdatering på Facebook delas den automatiskt med din standardpublik. Såvida du inte väljer Public som din standardmålgrupp kan de som ser inlägget inte dela det längre än din ursprungliga specifikation. Om du till exempel ställer in din standardmålgrupp som Endast mig, kommer ingen att se inlägget förutom du. Om du expanderar publiken för ett visst inlägg till Familj, är det bara de i din familjegrupp som kan se inlägget. De kan inte dela inlägget med sina vänner som inte ingår i din familjegrupp.

Att ta bort aktieoptionen

I allmänhet finns det alternativ att gilla, kommentera eller dela när du ser ett inlägg i ditt nyhetsflöde. Om du inte vill att delningsalternativet ska vara tillgängligt ställer du in "Endast mig" som standardmålgrupp och utökar sedan ditt inlägg till en anpassad lista över specifika individer. Klicka på målväljarikonen till höger om tiden för ditt inlägg. (Om du ställer in din standardmålgrupp till Endast jag kommer det att se ut som ett hänglås.) Välj det anpassade alternativet och välj "Specifika personer eller listor." Ange de personer du vill få uppdateringen. Facebook börjar visa en lista med dina vänner så snart du börjar skriva. Dessa personer kommer att se ditt inlägg i deras nyhetsflöde utan delningsalternativ.

Undvik att bli hackad

Facebook fortsätter att förbättra sin säkerhet, men du måste göra din del för att förhindra att ditt konto hackas. Om någon räknar ut ditt lösenord kan de komma åt dina inlägg, vänlistor och personlig information. Better Business Bureau rekommenderar fyra försiktighetsåtgärder du kan vidta för att förhindra hackning: Aktivera säker surfning, byt lösenord ofta, aktivera inloggningsaviseringar och undvik misstänkta länkar.