Vilken typ av högtalare ska man sätta i en skåpbil?

Skåpbilsystem måste distribuera ljud till en större hytt än en vanlig bil. Detta ökade utrymme kan faktiskt göra det lättare för dig att installera högtalare. Du måste dock se till att högtalarna passar bra för din förstärkare eller mottagare och att de fungerar bra med din skåpbils fysiska utrymme och musiken du kommer att spela i din skåp stereo.

Högtalareffekt

Högtalare kan hantera en viss mängd elkraft i watt. Tillverkare listar en förstärkares eller mottagares effekt utifrån antingen dess högsta effekt eller dess rotationsvärde. RMS-effekt är den genomsnittliga effekten för en förstärkare eller mottagare. När en sådan enhet snedvrids eller klipps ut matar den ut mer än den listade RMS-uteffekten. Denna höga effekt kan skada dina högtalare. För att förhindra detta, välj högtalare som har lägre effekt än din förstärkare eller mottagarens RMS-effekt så att dina högtalare kan hantera signalen utan skada. Din förstärkare eller mottagares RMS-effekt bör anges i enhetens tekniska dokumentation.

Högtalarstorlek

Högtalarnas fysiska storlek är viktigt att tänka på med avseende på din skåpbil. Om högtalarna installeras på dörrpanelerna, se till att tjockleken på din dörrpanel rymmer högtalarna. Om din dörr inte är tillräckligt tjock kan högtalarens baksida stöta på olika komponenter inuti din dörr. Om du byter ut högtalare, försök hitta en ny uppsättning som passar i befintliga högtalarhål. Detta minimerar det arbete du behöver göra under installationsprocessen. Vissa skåpbilar kan också ha extra utrymme ovanför dörrar eller säten. Om du väljer att installera högtalarna i dessa områden, se till att du installerar dem ordentligt för att förhindra skada på skåpbilens förare eller passagerare.

Högtalarnummer

Antalet högtalare du bör installera beror främst på ditt stereosystem. Om ditt stereoanlägg endast använder en mottagare bör du matcha antalet högtalare till antalet kanaler. Å andra sidan, om ljudet kommer ut från en förstärkare, är det mindre viktigt att matcha antalet kanaler. Om du har problem med att bestämma antalet kanaler på din mottagare eller förstärkare, kontrollera enhetens tekniska specifikationer. Om antalet kanaler inte listas på egen hand kan det anges i enhetens effektvärden. Till exempel betyder en RMS-effekt på 50 watt x 4 att enheten kan skicka 50 watt till fyra kanaler. Utrymmet på din skåpbil kan också påverka antalet högtalare du installerar. Eftersom skåpstugorna är stora kanske du vill ha tillräckligt med högtalare för att distribuera ljudet till varje stuga.

Subwoofer

En subwoofer är en extra högtalare som tillval som ökar basfrekvenserna i ditt ljudsystem. Eftersom subwoofern hanterar främst låga frekvenser är det en extra högtalare till huvudhögtalarna. Huvudhögtalarna kommer att producera ljud bäst i mitten och höga frekvenser. Om du är osäker på om du vill komplettera din bils ljudsystem med en subwoofer eller inte, överväga vilken typ av musik du vill spela på ditt system. Om lägre frekvenser inte är dominerande eller viktiga behöver du förmodligen inte en subwoofer.