Hur man förbättrar en Windows-grafikpoäng

Om du vill köra ett spel som kräver 6.0 Windows Experience Index-grafikpoäng men inte kan för att ditt system bara betygsätts till 5,8 kan du kanske köra det genom att pressa lite mer prestanda ur ditt befintliga grafikkort eller uppgradera till en bättre. Du kan ge en WEI-grafikpoäng en väsentlig boost genom att uppgradera datorns grafikkort; dock är bärbara datorer med uppgraderbara grafikkort sällsynta, så det här enkla sättet att öka poängen är begränsat till stationära datorer.

Windows Experience Index

WEI kvantifierar datorns prestandafunktioner: ju högre poäng, desto bättre prestanda. WEI delar upp grafik i två underavsnitt: "Grafik" och "Spelgrafik." Huvudskillnaden är att "Grafik" mäter 2-D-prestanda och "Spelgrafik" mäter 3-D-prestanda. Olika grafikkort är bättre lämpade för olika prestandamätvärden. Om du vill spela de senaste och bästa 3-D-spelen vill du öka poängen "Gaming Graphics" och om du försöker få Windows-skrivbordet att göra snabbare vill du öka "Graphics."

Uppdatera drivrutiner och ströminställningar

Ibland släpper hårdvarutillverkarna uppdaterade drivrutiner som förbättrar grafikkortets prestanda. Ökningen är inte som att få ett helt nytt kort, men allt kan fungera lite bättre. Du kan hämta de senaste grafikkortdrivrutinerna från tillverkarens webbplats för drivrutiner. Bärbara grafikkort kan se en WEI-ökning när datorns strömhanteringsinställning byts till "Performance". Grafikkort är en högsta energiförbrukande del av en dator och om det inte finns tillräckligt med ström för att driva dem med kapacitet kommer deras prestanda att drabbas.

Uppdatera kortet

Grafiska kort på stationära datorer kan uppgraderas genom att installera ett nytt, snabbare grafikkort i en av datorns expansionsplatser. Uppdatering av ett gammalt grafikkort med ett nyare, mer kraftfullt grafikkort kan göra en enorm skillnad i prestanda som liknar skillnaden mellan generationer av videospelkonsoler. Datorn måste dock ha en tillgänglig expansionsplats som matchar det nya kortets kortplats. Stationära datorer har vanligtvis en blandning av PCI Express- och PCI-expansionsplatser - PCI Express-grafikkort fungerar i allmänhet betydligt bättre.

Lägg till RAM

En RAM-uppgradering kan öka WEI-grafikpoängen. Integrerade eller inbyggda grafikkort kan dela minne med resten av datorn; att öka RAM-minnet ökar mängden tillgängligt minne för grafikkortet, vilket kan öka WEI-poängen. Dedikerade grafikkort med prestanda som har sitt eget inbyggda minne kan låna RAM från resten av datorn för att öka prestandan. Genom att öka tillgängligt system-RAM kan grafikkortet låna mer minne och förbättra WEI-poängen.

Överklocka kortet

Grafikkortstillverkarna AMD och Nvidia erbjuder båda överklockningsprogram som kan användas för att övermäla grafikkort för att få mer prestanda ur dem. Överklockning löper emellertid en hög risk för överhettning och att datorns delar går sönder om de inte görs korrekt. Överklockning kräver vanligtvis också att ett avancerat kylsystem läggs till i datorn.