Hur man skriver en JavaScript-funktion som beräknar en taxipris

Taxi är ett bekvämt men dyrt sätt att resa. När hytten börjar röra sig börjar mätaren gå och laddningarna börjar staplas upp. Om du känner till taxorna som taxibolaget tar ut och det ungefärliga avståndet till din destination kan du skapa din egen taxibeskattning med JavaScript. Om taxaavgiften baseras på var femte mil, multiplicerar du din körsträcka med fem. Multiplicera sedan resultatet med frekvensen per fem mil. Slutligen lägg till detta belopp till den ursprungliga avlämningsavgiften som vissa företag tar ut oavsett reststräcka.

Starta anteckningsbok för redigerare av ren text genom att klicka på "Start" -knappen, "Alla program", "Tillbehör" och sedan "Anteckningsblock".

Ange följande kod i textredigeraren:

Beräkna hyttpriset

Avstånd till resan (Miles):
Antal passagerare:


$00.00

Klicka på "Arkiv" -menyn. Välj alternativet "Spara". Spara den under filnamnet "test.html."

Starta webbläsaren genom att klicka på "Start" -knappen, klicka på "Alla program" och "Internet Explorer." Klicka på menyalternativet "Arkiv" och välj "Öppna fil."

Leta upp filen "test.html" som just skapats, välj den med musen och klicka sedan på "Öppna".

Ange avståndet till din destination i miles. Ange antalet personer som rider med dig. I det här exemplet, om det är mer än två personer som rider, måste varje ytterligare person betala $ 2 för att rida. Klicka på knappen "Beräkna pris". Uppskattningen ska visas till höger om knappen.

Tips

Du kan öka användbarheten av ditt skript genom att använda gratis onlinekartläggningstjänster. När du förser webbplatsen med start- och destinationsadresser beräknar en applikation avståndet. Ibland erbjuder kartläggningstjänster alternativa rutter som kan variera i avstånd och restid. Sökmotorerna Bing och Google, tillsammans med MapQuest och OpenStreetMap, tillhandahåller programmeringsgränssnitt till sina tjänster så att du kan integrera ruttavståndsberäkningar i din applikation.

Varningar

HTML-formelement returnerar data som strängar snarare än som nummer. Det är upp till dig att se till att värden hämtade från inmatningsrutorna är rätt datatyp att använda i dina beräkningar. JavaScript-funktionen Number () omvandlar strängvärden till siffror, om det är möjligt. Om du till exempel anger ett "9" konverterar nummer () det till siffran 9. Om du anger "nio" kommer "Number () att returnera" NaN "eller" Inte ett nummer. "

Objekt du behöver

  • Webbläsare som Internet Explorer

  • Enkel textredigerare som Anteckningar