Vad är Neodymium-högtalare?

Neodym är ett element med specifika egenskaper som gör det särskilt lämpligt för användning i högtalarkonstruktion. Högtalare arbetar med hjälp av ett magnetfält för att generera rörelse i en spole och högtalarkon för att projicera en förstärkt ljudsignal. I neodymhögtalare används det sällsynta jordelementet som det primära materialet i magneterna som skapar det fält som behövs för att driva högtalarrörelsen.

Styrka

Anledningen till att högtalartillverkare utforskar neodym som ett högtalarmaterial är att pund för pund producerar detta element de mest kraftfulla magneterna på planeten. Andra magnettyper som alnico och ferrit används ofta i högtalarkonstruktion. Det krävs en betydligt större mängd av något av dessa element för att skapa magneter med samma styrka som neodym.

Sammansättning

Neodymium-högtalarmagneter är inte tillverkade av 100 procent neodym. Vanligtvis består magneterna i en neodymhögtalare av en kombination av neodym, järn och bor. Som ett resultat kallas de ibland för NIB-talare. Termen "Neo" används också för att beskriva en neodym-järn-bor-magnet. Den faktiska kemiska sammansättningen av en NIB-magnet är Nd2Fe14B.

Vikt

Styrkan hos neodymium innebär att magneterna som behövs för högtalarkonstruktion är mycket mindre än de som används i andra typer av högtalare. Detta resulterar i en betydande viktminskning i varje högtalare, något som gör stora gitarr- eller basförstärkare och högtalarsystem mycket lättare att flytta, hänga eller bära. Till exempel tillverkar Euphonic Audio neodymium-högtalare som innehåller magneter som väger 12,25 pund mindre än de magneter som används i dess CXL-210-högtalare. När ett enda högtalarskåp innehåller fyra av dessa högtalare, innebär detta att en betydande viktminskning uppnås genom användning av neodym.

Högtalartyper

Neodymium dyker upp i ett brett utbud av högtalartyper som produceras av ett stort antal tillverkare; Det finns dock några specifika applikationer som det passar bäst för. Materialets lätta vikt gör det användbart när man designar både mycket stora och mycket små system. I ett mycket stort system, såsom högtalare som skulle användas i ett offentligt adresssystem, förhindrar neodymmagneter att högtalarskåpen blir viktförbjudande. I mycket små högtalare, som högfrekventa diskanthögtalare, ger neodym den enhet som behövs för att driva högtalaren samtidigt som den behåller ett lämpligt litet fotavtryck.