Vilka är farorna med barnbilder på Facebook?

Även om Facebook erbjuder olika sekretessinställningar som kan justeras, finns det inget sätt att garantera att dina foton inte kommer att ses av personer som du inte tänkte dela med dig av. Även om risken för att sexuella rovdjur förföljer barn efter att ha sett deras Facebook-foton är liten kan den inte helt diskonteras. Att lägga ut foton av dina barn är också ett dåligt exempel för dem om integritet och öppnar dem för andra faror, såsom identitetsstöld.

Exponering för sexuella rovdjur

Att lägga ut foton av dina barn på Facebook kan föra dem till sexuella rovdjur, även om du ställer in sekretessinställningarna så att endast vänner och familj kan se bilderna. Välmenande släktingar kan publicera om bilderna med mindre stränga sekretessinställningar. Denna praxis kan vara farlig om det finns lätt igenkännbara landmärken eller information som kan lokalisera barnets plats på fotot. Många Facebook-spel och appar uppmuntrar dig att öka storleken på din vänlista, men genom att göra det kan du utsätta din personliga information för oönskade främlingar. Denna information, i kombination med statusuppdateringar som avslöjar var du befinner dig och foton av dina barn, kan göra det alltför lätt för någon att förfölja din familj.

Anger ett dåligt exempel

Små barn bör läras från tidig ålder om farorna med att avslöja för mycket information för främlingar. Med smartphones och andra elektroniska enheter som gör det enkelt att skicka foton online är det viktigt att barn förstår farorna med att ladda upp fel typ av bilder. Om du laddar upp många foton av dina barn till Facebook kan de dra slutsatsen att det inte är något fel med att dela bilder online. Till exempel lägger många föräldrar ut foton av sina barn i badet eller i sina badkläder. Om inte barn lärs ut gränser för att dela personliga foton som dessa kan det ha en negativ effekt på dem senare i livet.

Identitetsstöld

När du har lagt ut foton av dina barn online på webbplatser som Facebook har du inte längre någon kontroll över vad bilderna används till. Även med stränga sekretessinställningar kan dessa foton visas, laddas ner, modifieras och laddas upp någon annanstans av andra människor om de är tillräckligt bestämda. Foton av ditt barn kan användas för reklam, eftersom många skrupelfria webbplatsägare använder bilder de hittar på Internet för att marknadsföra sina webbplatser. Någon kan till och med använda foton av ditt barn för att skapa en falsk profil på en tonårssida med avsikt att komma nära andra tonåringar.

Öppna barn för mobbning och hot

Även om du lägger ut pinsamma bilder av dina barn på Facebook kan det tyckas vara ofarligt kul, men det kan utsätta dem för mobbning och hot. Om någon distribuerar dessa foton till onlineforum och webbplatser som ett skämt kan det orsaka mycket emotionellt trauma för ditt barn. I vissa allvarliga fall har tonåringar begått självmord efter hot och mobbning online.