Kan mina Facebook-vänner se om jag tittar igenom deras fotoalbum?

När det gäller foton på Facebook är en av de mest populära frågorna som användarna har om det är möjligt för vänner att se om du har tittat på deras fotoalbum eller inte. Dessutom publiceras ibland appar som hävdar att de visar personer som "förföljer" sin tidslinje eller foton.

Din integritet som voyeur

Nej, dina vänner kan inte se om du tittar på deras fotoalbum. Din integritet som betraktare är helt skyddad. Facebook har varit konsekvent i sina försäkringar att det inte håller någon information om vems profiler du besöker, eller om du spenderar tid på att titta på foton av dina vänner, vänner till vänner eller främlingar. Det betyder också att du inte heller kan ta reda på vem som har tittat på ditt foto på Facebook. Naturligtvis, om du kommenterar ett foto eller av misstag klickar på "Gilla" -knappen är det praktiskt taget garanterat att ditt omslag kommer att blåses.

Inställningar för fotosekretess

Facebook erbjuder flera sekretessinställningar för foton och fotoalbum, så att du kan välja vem som kan se dem och vem som inte kan. Grundinställningarna inkluderar vänner, bara dig själv eller alla. Du kan dock också anpassa dessa inställningar för varje album eller varje foto du laddar upp till din tidslinje. Du kan ange att ett fotoalbum kan ses av specifika personer eller döljas för specifika personer. Så, generellt sett, om du kan se bilderna i ett Facebook-album beror det på att personen som har lagt dem där har tillåtit dig att se dem.

Vad sägs om de appar som "som förföljer din profil"?

Om du använder Facebook under en viss tid kommer du så småningom att stöta på en app som hävdar att den kan visa vem som förföljer din profil. Det finns inga sådana appar, så om du redan har installerat en kan du avinstallera den genom att gå till appens sida. Du bör förmodligen överväga att göra detta omedelbart, för om en apputvecklare inte är ärlig om vad appen gör, finns det en stor chans att han inte berättar för dig vad appen kan göra - som att komma åt den personliga informationen på din tidslinje.

Hur man rapporterar en app

Om du ser att en väns tidslinje innehåller ett inlägg om en ny app som gör att du kan se vem som tittar på dina foton eller förföljer din profil, kanske du vill låta honom veta att det inte är sant. Facebook rekommenderar att du rapporterar alla appar som bryter mot Facebook-policyer, inklusive de som hävdar att de kan visa vem som tittar på din tidslinje eller foton. För att rapportera en app måste du först söka efter den i Facebook App Center (se Resurser för länk). När du klickar på appens namn ser du länken "Rapportera ett problem". Klicka på den här länken för att specificera problemet och rapportera det till Facebook. Du kan också skicka ett meddelande till apputvecklaren med samma länk.