Säkerhetskopiera filer med filhistorik i Windows 10

Operativsystemet Windows 10 har egna inbyggda verktyg som du kan använda för att säkerhetskopiera alla dina personliga filer och data. I den här artikeln ger vi dig stegen för att säkerhetskopiera dina personliga filer, data och foton med filhistorik.

Filhistorikverktyg i Windows 10

Även om "Filhistorik" låter som ett verktyg för att övervaka ändringar i dina filer och återställa tidigare versioner av filer, är det i själva verket ett mycket kompetent verktyg som kan användas för att säkerhetskopiera alla dina personliga filer, foton och videor till en extern hårddisk ansluten till din Windows 10-dator.

Som standard är filhistorikverktyget inställt för att säkerhetskopiera alla filer / mappar som finns under mappen Användarkonto (C: / användare / [ditt konto]).

Detta innebär att alla dina filer / mappar som finns på skrivbordet, dokument, nedladdningar, musik, bilder, videor, OneDrive och några delar av appdatamappen automatiskt säkerhetskopieras av filhistorik.

Förutom att säkerhetskopiera filer / mappar övervakar filhistorik också mappar för ändringar och säkerhetskopierar automatiskt alla filer som du ändrar eller lägger till.

Säkerhetskopiera filer med filhistorik i Windows 10

Följ stegen nedan för att göra en säkerhetskopia av alla dina filer och data med filhistorik på en Windows 10-dator.

1. Klicka på Windows Start-knappen och klicka sedan på Inställningsikonen (se bild nedan).

2. Klicka på Uppdatera och säkerhet på skärmen Inställningar.

3. På nästa skärm klickar du på Säkerhetskopia i menyn till vänster i fältet och klickar sedan på Lägg till ett enhetsalternativ till höger om din skärm (Se bild nedan).

4. Välj sedan den externa enheten som är ansluten till din dator som ska användas för filhistorikens säkerhetskopior (se bild ovan)

5. När enheten är vald ser du Automatisk säkerhetskopiering av mina filer visas och detta alternativ kommer att vara PÅ som standard.

Nu när du har konfigurerat din dator för att säkerhetskopiera till extern hårddisk med Filhistorik är nästa steg att konfigurera Filhistoriska säkerhetskopior för att passa dina egna unika krav.

Hur man konfigurerar säkerhetskopieringar av filhistorik i Windows 10

Följ stegen nedan för att konfigurera och finjustera säkerhetskopior av filhistorik på din Windows 10-dator.

1. Klicka på Windows Start-knappen och klicka sedan på Inställningsikonen (se bild nedan).

2. Klicka på Uppdatera och säkerhet på skärmen Inställningar.

3. På skärmen Uppdatering och säkerhet klickar du på Säkerhetskopiera i menyn till vänster i sidofältet och klickar sedan på länken Fler alternativ i avsnittet Säkerhetskopiera och filhistorik (se bild nedan).

4. På nästa skärm ser du alternativen att välja när dina filer ska säkerhetskopieras och vilken period säkerhetskopiorna ska lagras på den externa hårddisken (se bild nedan).

Standardalternativet är att säkerhetskopiera filer dagligen och behålla säkerhetskopiorna för alltid. Det betyder praktiskt att filhistorikverktyget fortsätter att göra säkerhetskopior av dina filer tills den externa enheten är full.

Du kan dock ändra alternativet "Säkerhetskopiera mina filer" och "Håll mina säkerhetskopior" till vad som passar dig bättre. Att välja alternativet ”tills utrymme behövs” kommer att leda till att filhistorikverktyget automatiskt tar bort gamla säkerhetskopior för att skapa utrymme för nya säkerhetskopior.

5. På samma skärm kan du bläddra nedåt och lägga till fler mappar som ska inkluderas i säkerhetskopian genom att klicka på alternativet Lägg till mapp under Säkerhetskopiera dessa mappar.

6. På samma sätt kan du bläddra ner till ”Exkludera dessa mappar” och klicka på Lägg till en mapp för att utesluta mappar från filhistoriska säkerhetskopior.

7. På samma skärm ser du också alternativen för att stoppa säkerhetskopieringar till den aktuella enheten och välja en annan enhet för filhistoriska säkerhetskopior.

När installationen har konfigurerats och korrekt konfigurerats kommer filhistorikverktyget att fortsätta arbeta i bakgrunden och kopiera dina filer.

Återställ filer med filhistorik i Windows 10

Följ stegen nedan för att återställa filer från en säkerhetskopia med hjälp av filhistorikverktyget i Windows 10.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Kontrollpanelen i menyn som visas.

2. Kontrollera att du befinner dig i kategorivyn på kontrollpanelskärmen och klicka sedan på alternativet System och säkerhet.

3. På nästa skärm klickar du på alternativet Filhistorik.

4. Klicka på Restore Personal Files Link på skärmen Filhistorik, som finns i menyn till vänster i fältet (se bild nedan).

5. På nästa skärm kan du bläddra efter backupdatum och till och med förhandsgranska filer innan du klickar på knappen Återställ.

Du kan också återställa tidigare versioner av en fil utan att behöva öppna återställningsverktyget Filhistorik. Högerklicka på filen, välj Egenskaper och gå till fliken Tidigare versioner.