Hur man kontrollerar processorminnet i Windows 10

Om du undrar om processorn eller CPU på din dator är utrustad med cache-minne hittar du nedanstående steg för att kontrollera processor-cache-minne i Windows 10.

Processorcacheminne i Windows 10

Tanken bakom att förse processorn med sitt eget cacheminne är att lagra den mest använda informationen som krävs av processorn i processorns cache.

Eftersom den mest använda informationen är lättillgänglig i cachen behöver processorn inte spendera tid på att komma åt denna information från datorns huvudminne (RAM).

Jämfört med huvudminnet (RAM) ger Processor-cache snabbare åtkomst till information, vilket resulterar i snabbare bearbetning av program och data på en dator.

Jämfört med RAM är Processor-cache-minne dyrare, vilket förklarar orsaken till att mindre mängder Processor-cache-minne används i datorer.

Typer av processor-cacheminne som används i datorer

När du kontrollerar Processor-cacheminne på en dator hittar du sannolikt följande typer av Processor-cacheminne.

  1. L1-cache: Detta är den primära cachen som är inbäddad i processorchipet. Den här typen av cache är snabb, men den erbjuder mycket begränsad lagringskapacitet.
  2. L2-cache: Denna sekundära cache kan antingen inbäddas i processorchipet eller göras tillgänglig på sitt eget separata chip med en höghastighetsbuss som ansluter den till CPU: n.
  3. L3-cache: Den här typen av processorcache är utformad för att fungera som säkerhetskopia för L1- och L2-cacheminnet. Medan L3-cache är långsammare jämfört med L1- och L2-cacheminnet, är den snabbare än RAM och ger ett betydande boost för prestandan hos L1, L2 Cache.

Medan L1-cache inte ofta görs tillgängligt på datorer, hittar du troligtvis processorer på mitten- och high-end-datorer som är utrustade med L2- och L3-cacheminne.

Nedan hittar du olika metoder för att kontrollera Processor-cache-minne på en Windows 10-dator.

1. Kontrollera processorns cache-minne med Task Manager

Task Manager i Windows 10 ger detaljerad information om processorn installerad på din dator, inklusive L1, L2 och L3 Processor Cache-storlekar.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Task Manager.

2. På skärmen Task Manager klickar du på fliken Prestanda> klickar på CPU i den vänstra rutan. I det högra fönstret ser du cache-storlekarna L1, L2 och L3 i avsnittet "Virtualisering".

Som ni ser på bilden ovan har CPU i det här fallet mycket liten L1, L2 och L3 Cache-storlek.

2. Kontrollera processorns cache-minne med hjälp av kommandotolken

Följ stegen nedan för att hitta Processor Cache Memory-storlek med kommandotolken i Windows 10.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på alternativet Command Prompt (Admin).

Obs! Du kan också öppna kommandotolken genom att söka efter CMD i sökfältet i Windows 10.

2. Skriv wmic cpu på kommandotolken-skärmen, få L2CacheSize, L3CacheSize och tryck på Enter-tangenten på datorns tangentbord.

3. När kommandot har utförts hittar du information om storleken Cache L2, L3 som visas på skärmen.

3. Kontrollera processorminnesminnet med hjälp av inställningar

Ett annat sätt att kontrollera Processor-cacheminne är att använda inställningsappen på din dator.

1. Öppna Inställningar och klicka på fliken System.

2. Bläddra nedåt på nästa skärm och klicka på Om i den vänstra rutan. I det högra fönstret kommer du att kunna se processorns märke, modell och hastighet.

När du känner till processorns märke och modell kan du få information om processorn, inklusive Cache-minnesstorlek genom att leta efter "Intel Core i5-7200" -processorinformation på Google.