Hur man rensar urklipp i Windows 10

När du kopierar något innehåll på din Windows 10-dator förblir det kopierade innehållet tillgängligt på Urklippet och kan ses av alla som har tillgång till din dator. Låt oss därför ta en titt på hur du rensar urklippet på en Windows 10-dator.

Varför rensa urklipp i Windows 10

Urklipp kan beskrivas som en speciell eller dedicerad lagringsplats i RAM, som används av datorerna för att lagra bitar av data tillfälligt.

När du kopierar text, bild eller annan typ av information på din dator med kommandot (Ctrl + C), lagras informationen på Urklipp och förblir tillgänglig, även efter att du har utfört klistra in kommandot.

Av denna anledning kan data som lagras på Urklipp på din dator visa sig vara en säkerhetsrisk, om du använder en offentlig dator eller din dator kan nås av andra. Detta är särskilt sant, om du har för vana att kopiera och klistra in lösenord och annan känslig information på din dator.

Därför är det mycket meningsfullt att komma in i vanan att rensa Urklipp, så snart du är klar med din dator.

Rensa Urklipp i Windows 10

Det finns flera sätt att rensa Urklipp på din Windows 10-dator och du kan använda någon av metoderna som beskrivs nedan.

1. Kopiera annat innehåll

Eftersom urklippet på din dator bara innehåller engångsdata kan du helt enkelt kopiera annat innehåll som inte är personligt eller känsligt.

Låt oss till exempel anta att du arbetade med ett känsligt Microsoft Word-dokument. Du kan utesluta alla chanser för att känsliga data blir kvar på Urklippet genom att helt enkelt kopiera ett enda ord eller andra data som är meningslösa och inte konfidentiella eller känsliga på något sätt.

På så sätt kommer du att ersätta all känslig information på Urklippet med slumpmässiga ord eller meningslösa data som aldrig kan missbrukas av någon.

2. Använd Print Screen

Att trycka på knappen Print Screen på tangentbordet på din dator är ett annat sätt att rensa Urklipp på din Windows 10-dator. Detta kommer att ersätta den känsliga informationen på Urklipp med en skärmdump på skrivbordet.

3. Starta om datorn

Även om detta kan vara ganska obekvämt, är att starta om din dator ett annat sätt att rensa Urklipp på en Windows 10-dator.

Sedan lagras informationen på Urklipp på RAM-minnet, om du startar om datorn rensas dessa tillfälliga data från din dator.

4. Skapa genväg för att rensa urklipp

Om du ofta har behov av att rensa urklippet, kanske du vill skapa en dedikerad genväg på skrivbordet på din dator för att hjälpa dig att rensa urklippet på din Windows 10-dator.

1. Högerklicka var som helst (Tomt utrymme) på skärmen på din Windows 10-dator. Detta aktiverar en kontextmeny på datorns skrivbord.

2. Klicka på Ny (1) i snabbmenyn och sedan på Genväg (2) i sidmenyn som visas (se bild nedan)

3. Skriv sedan cmd / c echo off. | klipp som plats för genvägen och klicka på Nästa (se bild nedan)

4. På nästa skärm skriver du valfritt namn för genvägen och klickar på Finish.

5. Du bör kunna se genvägsikonen Rensa urklippstavla skapad på skrivbordet på din dator.

Som du kan se i bilden ovan ser genvägen ut som ett kommandotolk-fönster. Om du känner för det kan du ändra utseendet på den här genvägen genom att följa stegen nedan.

1. Högerklicka på ikonen för urklippsgenväg och klicka sedan på Egenskaper i snabbmenyn (se bild nedan).

2. Klicka på Ändra ikon ... -knappen på Urklippsegenskaper och välj sedan en lämplig ikon för den här genvägen (se bild nedan)

Så här använder du Clear Shortboard Shortcut

Låt oss nu titta på hur du rensar urklipp i Windows 10 med hjälp av den genväg som du skapade ovan.

1. Kopiera lite innehåll och klistra in det i ett anteckningsblock eller ett Word-dokument.

Nu är det innehåll som du just kopierade fortfarande tillgängligt på Urklipp och kan nås av alla som har tillgång till din dator.

2. Dubbelklicka sedan på genvägen Rensa urklipp. Du kommer att se en svart skärm dyka upp och försvinna på datorns skärm.

3. Försök nu klistra in (Ctrl + V) urklippsinnehållet i ett anteckningsblock eller MS Word-dokument.

Du ser att inget klistras in i dokumentet, vilket bekräftar att genvägen "Rensa urklipp" fungerar på din Windows 10-dator.

I allmänhet är tanken att se till att du kommer ihåg att rensa Urklipp på din Windows 10-dator. Detta utesluter möjligheten att konfidentiella eller känsliga data finns tillgängliga på datorns Urklipp.