Hur man fixar hög CPU-användning av Windows Shell Experience Host

Vissa användare rapporterar fortfarande hög CPU-användning av en process som kallas "Windows Shell Experience Host" på sina datorer. Den här artikeln tittar på vad som är "Windows Shell Experience Host" och stegen för att fixa High CPU Usage av Windows Shell Experience Host i Windows 10.

Vad är Windows Shell Experience Host?

Windows Shell Experience Host är ganska mycket en del av Windows OS och inte ett virus eller ett skadligt program.

Huvuduppgiften för Windows Shell Experience Host är att hantera de grafiska elementen eller visningsdelen av universalappar på din dator.

Exempelvis hanteras det grafiska gränssnittet från Start-menyn, Aktivitetsfältet, Visualisering av meddelandefältet (klocka, kalender, etc.) och ändring av skrivbordsbakgrunden av Windows Shell Experience Host.

Hög CPU-användning av Windows Shell Experience Host i Windows 10

I normala fall bör Windows Shell Experience Host endast konsumera cirka 5 till 7% av CPU, varje gång de grafiska elementen spelas in på din dator och det bör snabbt återgå till noll.

Men om du märker att processen regelbundet konsumerar en hög mängd CPU (25% till 35%) och minne i datorns uppgiftshanterare måste problemet åtgärdas.

Det första steget i att lösa problemet är att se till att din dator är uppdaterad till den senaste versionen av Windows OS som finns tillgänglig för din dator.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikon och klicka på Uppdatering och säkerhet på skärmen Inställningar.

På nästa skärm klickar du på Windows Update i sidmenyn och klickar sedan på knappen Sök efter uppdateringar i det högra fönstret.

Låt din dator leta efter uppdateringar och installera uppdateringarna på din dator (om de är tillgängliga).

Om detta inte hjälper kan du prova andra metoder för att lösa problemet med hög CPU-användning av Windows Shell Experience Host i Windows 10 enligt nedan

1. Byt skrivbordsbakgrund

Det vanligaste skälet till hög CPU-användning av Windows Shell Experience Host i Windows 10 rapporteras vara bildspelsbakgrund och många användare har rapporterat att fixa problemet genom att byta till färg eller bildbakgrund.

Klicka på Start-knappen och klicka sedan på Inställningsikonen.

Klicka på Anpassning på skärmen Inställningar.

På nästa skärm klickar du på Bakgrund i sidmenyn och använder nedåtpilen i det högra fönstret för att ändra bakgrundstyp till antingen Bild eller Fast färg.

Starta om datorn och se om problemet med High CPU Usage från Windows Shell Experience Host nu är fixat på din dator.

2. Stäng av automatisk bakgrundsfärgsbyte

Nästa lösning är att inaktivera alternativet för att automatiskt ändra bakgrundsfärgen på din dator.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikon. Klicka på Anpassning på skärmen Inställningar.

På skärmen Anpassning klickar du på Färger i sidmenyn och inaktiverar alternativet för att automatiskt välja en accentfärg från min bakgrund genom att avmarkera alternativet.

3. Minska transparenseffekter

Eftersom Windows Shell Experience Host också ansvarar för transparenseffekter för Start-menyn, Aktivitetsfältet, Action Center och andra menyer, kan inaktivering av transparenseffekter hjälpa till att lösa problemet.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikon> Anpassning. På nästa skärm klickar du på Färger i sidmenyn och stänger av alternativet för transparenseffekter som finns under Fler alternativ.

4. Kör SFC-kommando

Slutligen kan du köra SFC-kommando för att utesluta möjligheten att hög CPU-användning orsakas av skadade eller raderade systemfiler på din dator.

Högerklicka på Start-knappen och klicka sedan på Kommandotolken (Admin) i menyn som visas.

I kommandotolkfönstret skriver du sfc / scannow och trycker på Enter-tangenten på datorns tangentbord.

När SFC-kommandot har slutförts, startar du om datorn och detta ska ersätta alla de skadade filerna.