Hur man lösenordsskyddar mappar i Windows 10

Medan Windows 10 gör det enkelt att dölja / dölja filer och mappar, ger det inget alternativ att lösenordsskydda filer och mappar. Låt oss därför titta på några av tredjepartsverktygen som kan lösenordsskydda mappar i Windows 10.

Lösenordsskydda mappar i Windows 10

Det enda ursprungliga sättet att skydda filer och mappar i Windows 10 är att dölja filen / mappen eller så kan du kryptera filen / mappen om du har Professional Edition av Windows 10.

Dolda filer kan dock enkelt döljas av alla som använder din dator och detta kan inte räknas som en säker metod för att skydda filer och mappar.

Alternativet att kryptera filer är inte tillgängligt i Home Edition av Windows 10. Därför är det enda pålitliga sättet att skydda mappar i Windows 10 att använda sig av program från tredje part.

Hur man krypterar mappar i Windows 10

Om du har en professionell utgåva av Windows 10 kan du kryptera en fil eller mapp genom att följa stegen nedan.

1. Högerklicka på Arkiv / mapp och klicka sedan på Egenskaper i snabbmenyn.

2. Kontrollera att du är på fliken Allmänt på skärmen Egenskaper och klicka på knappen Avancerat.

3. Kontrollera sedan alternativet för Kryptera innehåll för att säkra data.

4. Klicka på Apply och OK.

Obs: Som nämnts ovan kanske inte alternativet ”Kryptera innehåll för att säkra data” finns, gråtonat eller inte kan väljas i Home Edition av Windows 10.

Lösenordsskydda mappar i Windows 10 med tredjepartsprogram

För Home Edition-användare är det enda sättet att lösenordsskydda mappar i Windows 10 att använda olika tredjepartsverktyg som är tillgängliga.

Eftersom det finns flera program som kan lösenordsskydda mappar tillhandahåller vi nedan några av de bättre kända programvarorna från tredje part.

1. Skyddad mapp

Skyddad mapp kan skydda flera filer och mappar på din Windows 10-dator och den använder ett huvudlösenord för alla.

Det har ett lättanvänt gränssnitt och gör det riktigt enkelt att lägga till mappar som du vill skydda. Du kan antingen klicka på knappen Lägg till eller bara dra och släppa mappar till programmet.

Protected Folder är gratis att använda i upp till 20 gånger, då måste du betala $ 19, 95 per år för att fortsätta använda den.

2. Folder Lock Lite

Folder Lock Lite låter dig skydda filer, mappar och även skydda hela enheter.

Programmet är enkelt att använda och låter dig lägga till så många filer, mappar och enheter som du vill skydda genom att bara klicka på en knapp eller dra och släppa mappar.

Folder Lock Lite är gratis att använda i upp till 30 dagar, varefter du kommer att behöva betala en engångsbetalning på $ 24, 95 för att använda applikationen.

3. Mappvakt

Folder Guard har bättre funktioner eftersom det låter dig ställa in enskilda lösenord för enskilda mappar istället för ett huvudlösenord. Du kan också tilldela specifika åtkomstbehörigheter för olika användarkonton på din dator.

Folder Guard är gratis att använda under sin 30-dagars provperiod, varefter du kommer att behöva betala $ 39, 95. Den betalade applikationen kan installeras på två datorer, vilket gör det kostnadseffektivt.

4. Mappskydd

Folder Protector är gratis att använda men du kommer att behöva betala en engångsavgift på $ 24, 95, om du vill utnyttja dess 256-bitars krypteringsförmåga.

Att använda det här verktyget är enkelt, bara välja en mapp och ange ett lösenord, programmet kommer sedan att kryptera mappen och göra en EXE för att låsa upp mappen (med lösenordet).