Reparera Vs. Ersätt: Electronics Edition

Idag, när en glänsande, ny iGadget slår ut på marknaden till synes varje år, känns det ofta som om elektronik kommer med inbyggd föråldring, där de är avsedda att bytas ut istället för att repareras när saker går fel. Inte så fort! Innan du ger upp en felaktig bärbar dator eller en sprucken smartphone som inte är garanti, ska du undersöka reparationskostnaderna.

"För alla apparater måste du ta hänsyn till åldern och vad som faktiskt är fel med den", säger Stephanie Humphrey, veckovisa tech-spaltist för Ebony.com och grundare av bloggen A Matter of Life and Tech. "Vissa saker kan inte repareras." Den allmänna tumregeln, enligt Humphrey, är att reparera din elektronik när enheten är mindre än 2 år gammal och reparationen är mindre än 50 procent av ersättningskostnaden. För äldre enheter, där en reparation skulle kosta mer än hälften av ersättningskostnaden, kan det vara dags att uppgradera.

Här är en titt på fler tips, organiserade efter typ av enhet.

Dator

Reparera Vs. Ersätt: Electronics Edition

Många antar att det är dags att byta ut sin dator när den börjar gå långsamt. Enligt Humphrey är det ett misstag. Innan du byter ut en dator, försök att defragmentera hårddisken, kontrollera vilken programvara som startar vid start (för många program kan sakta ner den) eller lägga till mer RAM-minne. Skadlig programvara är ett annat potentiellt problem för vilket Humphrey säger att "du kanske kastar ut barnet med badvattnet." Kör ditt antivirusprogram eller testa ett av tusentals gratis program för borttagning av skadlig programvara. Humphrey säger att bärbara datorer vanligtvis håller tre eller fyra års toppar, men du kan få ytterligare ett år från en stationär dator. De flesta bildskärmar är inte värda att reparera, tillägger hon.

Läsplatta

Reparera Vs. Ersätt: Electronics Edition

Enkla surfplattor som en sprucken skärm, en otäck "Hem" -knapp eller ett hörlursuttag som inte fungerar kan fixas billigt. "Förvänta dig att betala var som helst från $ 75 till $ 200", säger Humphrey. Frågor utöver det - till exempel minnes- eller processorfel - kan vara svårare och dyrare att reparera, så det kan vara värt att byta ut enheten, såvida du inte är den typ av person som är bekväm att fästa med det själv (om så är fallet, var försiktig, eftersom detta vanligtvis upphäver befintlig garanti). En annan anledning att byta ut en surfplatta är om den är äldre och inte har tillräckligt med minne för ny programvara.

Smartphone

kan, säger, humphrey, elektronik, garanti, reparation, ttype, dator, typiskt, dyra, saker, fel, ge, knäckt, mindre

På samma sätt som surfplattor, smarttelefonskärmar, "Home" -knappar och hörlursjackor kan repareras till ett överkomligt pris, men på grund av telefonens mindre storlek är det svårare att göra mer involverade reparationer. Det andra problemet med att reparera en telefon är att du kan behöva ge upp din telefon ett tag, såvida det inte är en enkel reparation som kan utföras på plats. "De flesta människor kan inte vara utan sina telefoner under en längre tid", säger Humphrey. ”Om du fortfarande har garantin vill du använda den. Om du inte har garanti eller är berättigad till en uppgradering kan du behöva reparera telefonen. ” Vissa människor behåller sin tidigare generationstelefon för denna typ av scenario för alla fall, även om det innebär att de missar chansen att sälja den för kontanter eller byta in den.

Kamera

Reparera Vs. Ersätt: Electronics Edition

För de som fortfarande har en separat kamera faller dessa enheter vanligtvis i två kategorier. "De är dyra nog att vilja försöka reparera, eller de är tillräckligt billiga för att få en ny", säger Humphrey. "När du väl börjat titta på SLR: n och olika saker så är det dyra utrustningar."

Ska du köpa en utökad garanti på elektronikköp? Vanligtvis nej, säger Humphrey. Det enda undantaget hon citerar är om du är benägen att ha telefoner. I vissa fall kan det kreditkort du använde för att köpa artikeln fördubbla tillverkarens garanti.

"Dessa dagar måste du byta ut elektronik så småningom", säger Humphrey. "Men under tiden, se till att din dators antivirusprogram är uppdaterad och ha ett skyddsfodral på din smartphone eller surfplatta."

Fotokredit: Getty ThinkStock