Hur man formaterar en iMac

IMac är Apples allt-i-ett-dator - med skärm, enheter och alla komponenter (utom ingångsenheter) snyggt förpackade i en snygg skrivbordsdator. Det finns många anledningar till att du vill formatera hårddisken i iMac - om hårddisken ger dig fel kan det lösa problemen om du formaterar om det. Om du planerar att ge bort eller sälja den kommer formatering att radera dina personuppgifter och ge nästa användare en ren lista. Oavsett vilken modell du arbetar med, formateringen av enheten är ganska enkel och processen är praktiskt taget densamma med alla de olika modellerna av iMac.

Formatering med installationsskiva

Säkerhetskopiera all personlig information från iMac innan du fortsätter. Formatering av enheten förstör all data, så bekräfta att dina data har säkerhetskopierats i förväg. Säkerhetskopiera den med en extern hårddisk, CD-skivor eller DVD-skivor eller en flash-enhet. Om du har en Apple OS-installationsskiva, följ sedan steg 2 till 5. Om du inte har installationsskivan hoppar du helt enkelt vidare till avsnitt 2, "Formatera genom måldiskläge."

Sätt i OS X-installationsskivan i datorns enhet och starta sedan om iMac genom att välja "Starta om" under det blå äpplet i skärmens övre vänstra hörn. När omstartklockan låter, håll ner “C” -tangenten och låt datorn starta från installationsmediet.

Klicka på högerpilen i det nedre högra hörnet av installationsguiden för att starta processen. Välj “Godkänn” när det juridiska fönstret visas. Därefter frågas du vilken typ av installation du vill utföra.

Klicka på alternativknappen för att välja installationstyp. Välj knappen "Radera och installera", vilket är valet längst ner i listan. Klicka på "Installera" så får du en sista varning om hur du formaterar enheten. Välj att formatera enheten.

Låt raderings- och installationsprocessen slutföra och starta om datorn när du uppmanas till det. När iMac startas om visas ett fönster som låter dig börja installationsprocessen. Om du planerar att sälja den här iMac eller ge bort den, kopplar du bort den från strömkällan just nu. När nästa användare startar upp det kan han namnge datorn och skapa ett användarkonto precis som han vill. Om du återanvänder iMac eller planerar att ställa in den för någon annan, slutför installationsguiden genom att följa anvisningarna.

Formatering med Target Disk Mode

Anslut din iMac till en annan Mac med en FireWire-kabel.

Starta om iMac medan du håller ned “T” -tangenten, som startar iMac i FireWire-läge. När FireWire-symbolen visas på skärmen öppnar du Skivverktyg (Program> Verktyg) på den andra Mac-datorn och markerar iMac-enheten till vänster.

Välj fliken "Radera" och klicka på knappen "Radera ...". IMacs hårddisk formateras sedan.

Objekt du behöver

  • Mac OS X installationsmedia

  • FireWire-kabel

Tips

Använd det ursprungliga OS-mediet om möjligt.

Varningar

All data på datorn förstörs när hårddisken formateras, så säkerhetskopiera den i förväg.