Hur man vet om någon har tittat på dina saker på Facebook

Oavsett om du är orolig för cyber-stalkers eller bara vill veta vilken typ av människor som tittar närmare på ditt Facebook-innehåll, det finns sätt att veta vem som har sett dina grejer på Facebook - men inte helt. Mycket beror på vilka "saker" du vill övervaka och om du tänker i termer av din Facebook-profil eller en Facebook-sida. Och ja, det är skillnad.

Bakgrund

Ofta kommer människor att förväxla en Facebook-profil med en Facebook-sida - två tydligt olika plattformar som varierar när det gäller vad du kan veta om vem som har sett eller gjort vad. En Facebook-profil är för personligt bruk och är det du skapar när du först går med på Facebook. När du väl har skapat en Facebook-profil kan du välja att skapa en Facebook-sida, som är utformad speciellt för företag, varumärken, organisationer och artister att marknadsföra sig själva.

Synlighet

För Facebook-sidor tillhandahåller Facebook ett verktyg som heter "Page Insights" som visar vilka som har sett inlägg som du har gjort på din sida, oavsett om de "gillar" eller klickar på dem. Detta skiljer sig från personliga Facebook-profiler. Facebook tillåter dig inte att veta vem som bara har besökt din profil och tittat på dess innehåll, till exempel foton eller videor, från och med juni 2013. Snarare måste en annan Facebook-användare interagera på något sätt, vilket kan vara genom att gilla ett inlägg eller kommentera på det.

Läsa kvitton

Men Facebook erbjuder nu "läskvitton" för personliga profiler som ingår i en Facebook-grupp, eller som använder Facebook Messenger-skrivbordet eller mobilappen. När någon skickar ett meddelande till dig eller flera personer inom en grupp eller via Messenger, visar en indikator längst ner i meddelandet antalet personer som har läst meddelandet, till och med varje läsare med namn. Men Facebook varnar för att bara för att ett meddelande är markerat som läst av specifika användare, finns det ingen garanti för att de har läst meddelandet noggrant - eller ens alls, för den delen.

Kontrovers

Facebooks läskvittofunktion har inspirerat många människor att klaga på det sedan det släpptes, delvis för att det inte finns något sätt att inaktivera det. Klagomål inkluderar också de besvärliga faux pas som inträffar när någon, omedveten om läskvittonfunktionen, fortsätter att berätta avsändaren att hon bara läst ett meddelande - för sent - medan läskvittoindikatorn förklarar annat. Socialt förlägenhet åt sidan säger andra att det är ett brott mot integriteten och kan förvärra fall av förföljelse eller cybermobbning.