Fasttelefoner Vs. Mobiltelefoner

Ända sedan Alexander Graham Bell patenterade telefonen 1876 har det blivit ett viktigt verktyg för att ansluta människor över hela världen. Telefoner som var anslutna med en fysisk fast telefon var standard fram till slutet av 1900-talet, då mobiltelefoner började se ut. Även om de båda utför samma grundläggande funktioner, finns det betydande skillnader mellan fasta telefoner och mobiltelefoner.

Fasta telefoner

En fasttelefon involverar en telefon som har en trådbunden anslutning till telekommunikationsnätet via hjälplinjer. Dessa typer av telefoner kan antingen vara sladdade eller sladdlösa. Trådlösa telefoner använder en batteridriven telefon och en basstation som fungerar som laddare och anslutningspunkt för den trådlösa enheten. Sladdtelefoner, till skillnad från trådlösa telefoner, behöver ingen extern strömkälla för att kunna ringa, vilket gör dem idealiska för strömavbrott.

Mobiltelefoner

En mobiltelefon fungerar genom att skicka och ta emot mikrovågsfrekvenssignaler över ett trådlöst mobilnät. Till skillnad från en fast telefon, som måste vara bunden till en telefonlinje, kan en mobiltelefon användas var som helst inom räckvidden för ett mikrovågs-telekommunikationstorn, vilket gör dem användbara för nödsituationer och för att hålla kontakten med vänner och familj var du än är. Mobiltelefoner är mer populära än fasta telefoner på grund av deras rörlighet och avancerade funktionalitet.

Hybrida telefonsystem

Vissa typer av mobiltelefoner och rösttjänster gör att du kan vidarebefordra samtal till din mobiltelefon direkt till din fasta telefontjänst och vice versa. Denna typ av funktionalitet ger dig det bästa från två världar, något som är särskilt användbart om du har dålig mobiltelefonmottagning hemma men ändå vill ta emot samtal på det numret eller är hemifrån och ändå vill ta emot samtal till din fast telefon.

Överväganden

När du väljer mellan en mobiltelefon eller fast telefon, utvärdera din typiska telefonanvändning. Mobilplaner har vanligtvis ett begränsat antal tilldelade minuter för samtal, medan de flesta fasta telefonplaner inkluderar obegränsade minuter till en mycket lägre hastighet. Du bör också ta hänsyn till nätverkstäckningen när du bestämmer dig för att du kanske inte har tillräckligt bra mottagning i ditt hem för att använda en mobiltelefon som en primär telefon utan att hantera dålig samtalskvalitet eller tappade samtal.