Malwarebytes Vs. Spybot

Malwarebytes Anti-Malware and Safer-Networking Ltd. Spybot Search & Destroy, som är tillgängliga som freeware, hävdar båda att de erbjuder en extra skyddsnivå för datorer genom att upptäcka, förhindra och ta bort skadlig adware, spionprogram, spårning av cookies och rootkits. Och båda har legioner av anhängare som svär att deras produkt är mer effektiv än den andra. Att bestämma vilken sida som är korrekt är ingen lätt uppgift, men det finns några subtila skillnader som kan - beroende på personliga preferenser - hjälpa dig att bestämma själv.

Malwarebytes Anti-Malware

Även om debuten i januari 2008 råkar sammanfalla med lanseringen av Windows Vista, kan Malwarebytes Anti-Malware med sitt enkla, grå användargränssnitt lätt förväxlas med något ur Windows 3.1-eran. De tre alternativknapparna på välkomstskärmen gör det möjligt för användare att välja mellan "Snabbsökning", "Fullskanning" och "Blixtskanning." Varje alternativ låter användare fortsätta att arbeta medan programmet söker efter skadlig spionprogram, adware och andra potentiellt skadliga eller påträngande element. Programmet innehåller en standarduppsättning med funktioner, inklusive en uppdaterare, en karantänfack, tillgång till skanningsloggar och en ignorera-lista. Malwarebytes innehåller också en praktisk funktion som Spybot saknar: något som utvecklaren kallar "Chameleon Technology", vilket hjälper den att glida av skadlig programvara som förhindrar installation av detekteringsprogram.

Spybot Search & Destroy

Efter att ha släppt den första versionen av Spybot Search & Destroy 1995 har Safer-Networking Ltd. uppenbarligen haft mer tid än utvecklarna på Malwarebytes att fästa med estetik. Resultatet är ett mer visuellt tilltalande program som erbjuder användarna ett urval av flera skinn. Spybot erbjuder också funktioner utöver detektering av adware och malware: Immunisering hjälper till att skydda mot skadliga intrång; TeaTimer varnar användare när tvivelaktiga registerändringar görs; Secure Shredder tar bort alla spår av oönskade filer; och användningsspår raderar Internethistorikposter. Och till skillnad från Malwarebytes tillåter Spybot användare att förfina omfattningen av sina skanningar, från hela systemet till enskilda filer och mappar.

Tå mot tå

Både Malwarebytes och Spybot är tillgängliga som fullt fungerande gratisversioner, var och en reserverar schemalagd skanning och automatisk uppdateringsfunktion för de betalda versionerna. När det gäller extrafunktioner slår Spybot Malwarebytes med sin svit av verkligt användbara verktyg. Men om din dator blir infekterad med skadlig kod som förhindrar installationen av ett detekteringsprogram, kommer du sannolikt att uppskatta Malwarebyte's Chameleon Technology. I ett jämförelsetest på samma dator hittade Spybot 14 potentiella problem, medan Malwarebytes bara hittade åtta; fem av Malwarebytes resultat fanns dock inte med i Spybots lista. Det faktum att liknande resultat har rapporterats av användare i olika internetforum kan leda till att man drar slutsatsen att varje program har styrkor inom områden som konkurrenten inte har.

Poängen

Medan Malwarebytes och Spybot anses vara bland de bästa gratis antiprogrammeringsprogrammen, rekommenderar experter att man använder program som dessa för att komplettera fullständiga datasäkerhetsprogram. Medan frågan om vilket program som är absolut överlägsen kanske aldrig besvaras, kanske svaret på en mer relevant fråga - "Vad är bäst för din dator?" - är uppenbart. Med tanke på deras små filstorlekar (15 MB för Spybot och 9 MB för Malwarebytes när de laddas ner), bör det finnas gott om plats på vilken hårddisk som helst för båda. Och eftersom inget av programmen erbjuder schemalagd skanning, finns det liten risk för att samtidiga skanningar binder samman systemresurser.