Fördelarna med att använda en proxyserver

Proxyservrar erbjuder ett enkelt sätt att maskera din webbsurfning och annan nätverksaktivitet genom att fungera som mellanhand mellan din dator och webbplatsen, filer eller annan data du begär när du är ansluten till ett nätverk. I synnerhet är det användbart att anställa en proxyserver om du vill surfa anonymt på Internet eller om du vill övervinna en begränsning av artificiellt innehåll. Proxyservrar erbjuder också nätverksförbättringar i vissa fall och ger webbutvecklare ett verktyg för att testa regionspecifik funktionalitet på en webbplats.

Integritet

Eftersom proxyservrar kommer mellan din dator och det innehåll du begär, begränsar det servern förmåga att specifikt identifiera din aktivitet. Med andra ord, om du öppnar en webbplats via en proxy, skulle den webbplatsen registrera din trafik som kommer från proxyserverns IP-adress, snarare än din personliga IP-adress. Denna anonymisering hindrar spårning av cookies från att ändra din surfupplevelse på vissa webbplatser och skyddar din dator från hot mot skadlig programvara på Internet.

Filtrerat innehåll

Proxyservrar används ofta för att övervinna regionspecifika innehållsbegränsningar. Till exempel använder Internetanvändare i Kina ofta proxyservrar för att komma åt webbplatser som Facebook och Google Docs eftersom dessa webbplatser blockeras av regeringen. Ofta är det mycket mer oskyldigt att övervinna innehållsbegränsningar. Om du hittar helt legitimt innehåll blockerat av ett företags webbfilter kan du använda fullmakter för att kringgå denna begränsning. Du kan också behöva använda en proxyserver för att komma åt skyddade filer i ett företagsnätverk från en fjärrplats.

Webbutveckling

Regionspecifika webbplatser som erbjuder funktioner och språklokalisering erbjuder dina besökare många stora fördelar, men innan du distribuerar en sådan webbplats är det viktigt att testa att funktionerna faktiskt fungerar. Proxies erbjuder ett sätt att se en webbplats som om du var i ett helt annat land, vilket säkerställer att dina webbplatsbesökare får den webbplats du tänkt dig.

Prestanda

Vissa proxyservrar erbjuder förbättringar av nätverksprestanda genom att använda filcachar och komprimeringsverktyg. När det gäller proxies som cachar innehåll fungerar den här metoden bara om proxyn är lokal. Till exempel, om du installerar en proxy på en arbetsplatsinställning och dirigerar alla datorer genom proxyen, kommer de här användarna att kunna få snabbare åtkomst till allt innehåll som någon annan redan hade tillgång till på kontoret. När det gäller proxies som komprimerar innehåll är dessa särskilt användbara vid långsamma anslutningar. I det här fallet ändrar proxyn det begärda innehållet för att kraftigt minska begäranens filstorlek. Ett sådant exempel på denna komprimering är webbläsaren Opera Mini för mobiltelefoner. Denna webbläsare dirigerar alla anslutningar via en proxy som tar bort onödiga data från filen, vilket ger ett sätt att tjäna det snabbare.

Tips

Om en proxy bara ibland behövs för webbsurfning är det bäst att installera webbläsarspecifika tillägg som låter dig slå på och av en proxy med ett enda musklick.