Funktionerna i ett Microsoft Windows-operativsystem

Microsofts Windows-operativsystem är det mest använda i världen. Det ursprungliga Windows-operativsystemet går tillbaka till 1981. Efterföljande versioner har inkluderat Windows 2.0, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP och Windows Vista. Den senaste, mest avancerade och mest funktionsrika versionen av operativsystemet är Windows 7.

Historiska funktioner

MS-DOS var det tidigaste konsumentoperativsystemet som fick Microsoft uppmärksamhet världen över. I början betraktades Windows främst som ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som gjorde lite mer än att ge ett enklare och mer visuellt tilltalande sätt att använda MS-DOS. Det som så småningom gjorde Windows till ett utmärkt operativsystem var dess förmåga att göra vad namnet antyder - tillåta en datoranvändare att ha mer än ett program eller en process som fungerar samtidigt i olika "windows" på datorskärmen.

Framsteg

I takt med att Windows mognade, lade Microsoft fram för att göra användarupplevelsen roligare och utvecklingen av programvara för operativsystemet enklare. Windows 2.0 var den första med Kontrollpanelen, ett verktyg som gjorde det möjligt för användaren att navigera i ett grafiskt gränssnitt för att justera inställningarna på datorn. Senare framsteg inkluderade peer-to-peer-nätverksstöd, internetstöd och fjärranslutningsfunktioner. Programvaran blev "plug and play", vilket gjorde det möjligt för användare att sätta in disketter (och så småningom CD-ROM-skivor) i sin dator och installera programvara lättare, något som fortfarande var svårt för andra operativsystem.

Ytfunktioner

Windows 7, släppt 2009, är Microsofts senaste iteration av Windows-operativsystem. På ytan har den full 64-bitars support, fjärrmediestreaming och pekskärmsfunktionalitet (när den är ihopkopplad med en pekskärmsmonitor). Den har också ett nytt verktygshopplistor, vilket gör det lättare att komma åt dina mest använda media och program. Skrivbordet har Snap, ett nytt sätt att organisera, ordna och storleksanpassa fönstren på skrivbordet så att de blir lättare att läsa och jämföra.

Avancerade funktioner

Med en ledtråd från Apples OS X-operativsystem har Windows 7 funktionerna "Sleep" och "Resume". Söksystemet har gjorts snabbare och lättare att navigera. Minnesanvändningen har också optimerats för att säkerställa snabbare och mer tillförlitlig prestanda. Windows 7 har också designats om för bättre energihantering genom att minska bakgrundsaktiviteter, mindre strömkrävande medieenheter, automatisk skärmdämpning och intelligent och automatiskt avlägsnande av ström till onödiga tillbehörsportar.