Vad är Java-aktiverade mobiltelefoner?

Smartphones växer exponentiellt i popularitet. De låter dig använda appar för ett stort antal ändamål, från GPS-mappning till e-post till underhållning. Men även om din telefon inte har en snygg pekskärm eller tangentbord kan det vara smartare än du tror. Det beror på att många telefoner har stöd för Java-appar. Även om det kanske inte har någon appbutik, kan du kanske hitta appar online och ladda ner dem till din telefon för att förbättra dess kapacitet om du har en Java-aktiverad telefon.

Vad är Java?

Java är ett programmeringsspråk och en plattform som skapades av Sun Microsystems för mer än ett decennium sedan. När telefoner blev allt mer kraftfulla skapade Sun en version av Java, kallad Java 2 Micro Edition (eller J2ME), designad speciellt för telefoner. J2ME låter programmerare bygga applikationer som utnyttjar de specifika användargränssnitt och hårdvarubegränsningar för mobila enheter.

Har min telefon Java?

De flesta telefoner som producerats under de senaste åren har stöd för J2ME såvida de inte kör Windows Mobile, Android eller iOS. För att se om din specifika telefon stöder J2ME, se i telefonens manual (om du har tappat papperskopian kan du förmodligen hitta den på tillverkarens webbplats).

Hur hittar jag J2ME-appar?

Sök på webben. Du kan också bläddra bland appar på en mängd olika webbplatser, till exempel getjar.com och clickapps.com. Se till att du litar på källan till programvaran innan du installerar den. Även om J2ME är utformad för att skydda din telefon från skadliga appar är ingen datasäkerhet perfekt. Om du är osäker ska du inte installera den.

Hur installerar jag J2ME-appar?

Se telefonens manual för installationsanvisningar. Vissa telefoner har en USB-kabel som du kan använda för att ansluta telefonen till en dator och installera appar. Om inte, kan du förmodligen köpa en sådan kabel från telefontillverkaren eller online. Du kan behöva kontakta din mobiltjänstleverantör för att aktivera installation av appar på din telefon.