Vilka är funktionerna i Microsoft Windows Vista?

Efter den fortsatta framgången med Microsofts Windows XP-operativsystem i mer än fem år släpptes Windows Vista i slutet av 2006 och innehöll många förbättrade funktioner jämfört med sin föregångare. Även om de höga systemkraven kan avskräcka dig från att smidigt köra Windows Vista på din dator kan de förbättrade funktionerna ge dig en helt annan upplevelse än Windows XP. De flesta av dessa funktioner tar bort behovet av att installera ytterligare programvara på din dator.

Avancerad grafik

Windows Vista var det första operativsystemet som helt stödde Microsoft DirectX 10-funktionaliteten. Microsoft DirectX 10 tillåter nyare videospel att köras med en högre videokvalitet. Du måste dock ha ett grafikkort som stöder DirectX 10 för att dra nytta av denna funktion. Windows Vista körs automatiskt i DirectX 9-läge om grafikkortet inte stöder DirectX 10.

Barnsäkerhet

Windows Vista har en ny funktion som heter "Föräldrakontroll" som inte fanns i Windows XP. Med den här funktionen kan du styra vilken typ av spel, webbplatser och program som ditt barn har tillgång till. Du kan också använda den här funktionen för att begränsa hur mycket tid ditt barn kan använda datorn varje dag.

Underhållning

Microsoft släppte en utgåva av Windows XP som heter Windows XP Media Center Edition som huvudsakligen var avsedd för hemunderhållningssyfte. Windows Vista behåller den funktionen i ett program som heter Windows Media Center, vilket gör att du kan spela filmer, musik och TV direkt från Windows Media Center användargränssnitt. Den har också flera andra funktioner, till exempel möjligheten att visa foton och spela spel.

Säkerhetskopiering av filer

Windows Vista levereras med Backup and Restore Center, som du kan använda för att säkerhetskopiera alla viktiga filer på din dator. Denna funktion ger dig också möjlighet att återställa säkerhetskopierade filer. Säkerhetskopierings- och återställningscentret erbjuder din dator ytterligare säkerhet genom att inkludera alternativet att skapa systemåterställningspunkter samt möjligheten att återställa operativsystemet.

Bilder visar och redigerar

Windows Vista har två program som du kan använda för att visa och redigera foton. Windows bild- och faxvisare har möjlighet att öppna foton i ett antal filformat, medan Windows Photo Gallery erbjuder flera alternativ för att redigera och spara foton. Dessa program är inbyggda i varje version av Windows Vista.