Vad betyder det när din fil är korrupt?

Orden "korrupt" och "fil" kan framkalla känslor av rädsla, panik och ilska när de dyker upp på en datorskärm. Även om det i allmänhet är en avvikelse kan filkorruption också inträffa när som helst, för alla filer. Som ett problem som har funnits sedan dators tidiga dagar och som fortsätter även i de senaste, uppdaterade modellerna, är det bra att förstå orsakerna till detta och förhindra det när det är möjligt.

Vad är en korrupt fil?

En korrupt fil är resultatet av en oegentlighet i ditt system. Om din dator står inför ett problem som skapar oegentligheter, blir en fil som du har öppnat eller en systemfil som påverkas av problemet. I så fall öppnas inte filen ordentligt och i många fall öppnas filen inte alls. I de flesta fall är allt du kan göra att radera filen och förlora dina data. Filreparationsprogram kan potentiellt återställa din fil till ett fungerande skick, men kom ihåg att framgångsrika filreparationer är sällsynta.

Skada en fil

Filer blir skadade på flera sätt. De vanligaste är från elrelaterade problem som strömavbrott eller strömavbrott när du arbetar. Om din dator upplevde en avstängning under en uppdatering eller om det fanns en felaktig avstängning kan filer skadas som ett resultat. Felaktig eller misslyckad programvara kan skapa skadade filer. Slutligen kan ett virus också skada filer, förutom att ge dig en mängd andra datorproblem.

Förhindra filkorruption

Liksom att undvika fel i baseboll kommer bra grundläggande funktioner att förhindra filkorruption. Undvik en hård avstängning (dvs. håll ner strömbrytaren) och låt din dator gå igenom sin vanliga avstängningsrutin när det är möjligt för att se till att alla program stängs ordentligt. Förhindra din dator från potentiella strömproblem i förväg genom att använda ett batteribackup och högkvalitativt överspänningsskydd. Slutligen kommer installation av antivirusprogram att skydda dina filer från externa källor som kan orsaka kaos på ditt system.

Återhämtning

Det enklaste sättet att återställa en fil är att ha en säkerhetskopia. Du kan skapa säkerhetskopior av enskilda filer eller hela ditt system på en extern hårddisk. Alternativt låter molnlagringstjänster som Google Drive, SkyDrive och Dropbox dig släppa alla typer av filer till deras respektive molnservrar - vilket ger dig en säkerhetskopia som du kan komma åt från vilken dator som helst och de flesta smarta mobila enheter. Om du inte har en säkerhetskopia på plats kan du försöka köra ett reparationsprogram som erbjuds av filens programvara. Många tredjepartsprogramutvecklare erbjuder också reparationsverktyg för enskilda program.