Vad händer när Samsung DLP Colorwheel går dåligt?

Samsungs DLP-TV-teknik föregår LCD-, LED- och OLED-apparater i företagets nuvarande produktsortiment. DLP producerar också bildvisningen i vissa dataprojektorer. Tillsammans med en lampa som kräver periodisk utbyte är en DLP-enhet beroende av ett färghjul som kan orsaka fullständig störning av bildkvaliteten när den fortsätter mot fel. För att diagnostisera din DLP-uppsättning och hjälpa till att avgöra om den behöver ett nytt färghjul, leta efter och lyssna efter några distinkta symtom.

Hur det fungerar

Samsungs Digital Light Processing-teknik bygger på ett vitt ljus som passerar genom två uppsättningar röda, gröna och blå filter monterade på ett snabbt snurrande hjul, med ett extra grönt segment för att förbättra uppsättningarnas återgivning av svart. Små ljusblixt som filtreras genom färghjulet når ytan på en enhet som består av mer än en miljon små gångjärnsspeglar. Ungefär 20 procent av tjockleken på ett mänskligt hår, var och en av dessa speglar lutar mot och bort från ljuskällan i samarbete med färghjulet och ger blixtar av kombinationer av ljusa färger som skapar en illusion av en rörlig bild. En spegel producerar en pixel till den slutliga bilden.

Bumps & Screams

En Samsung DLP-TV i sväng av färghjulsfel ger udda ljud som kan låta hemma i ljudspåret till en skräckfilm: stötar och dunkar, följt av en böljande, gnällande surr eller brum som utvecklas till ett skrik över tiden. När du hör det banshee-ljudet mitt i tecknad film på lördag morgon lyssnar du på friktion i de döende lagren inuti ditt färghjul. Du kan också se en indikatorkod på frontpanelen som läser "Ersättning av lampa" oavsett om du nyligen har bytt ut lampan.

Inte en vacker bild

När färghjulet i din Samsung DLP-uppsättning inte kan snurra ordentligt kan det inte skapa en bild på skärmen med korrekt återgivna färger som ger en fullformad bild. Färghjulets överhängande fel accentuerar den flimrande regnbågseffekten som kan göra att en DLP-bild verkar bryta upp i enskilda färger när du snabbt flyttar huvudet eller ögonen över synfältet. Så småningom krossas färghjulet på grund av effekten av dåliga lager på en enhet som snurrar med nästan 10 000 varv per minut.

Få det att sluta

Det enda botemedlet för ett färghjulsfel ligger i att byta ut delen. En noggrann gör-det-själv-användare med förmågan att följa en relativt komplicerad uppsättning instruktioner för att komma åt delen, ta bort och byta ut den kan kanske arbeta igenom reparationen på två eller tre timmar. Om du är obekväm med utsikten att delvis ta isär din apparat och byta ut en del som kan kosta flera hundra dollar, ta din DLP-TV till en tekniker för ett serviceanrop.