Vad är iPhone-firmware?

Även om iPhone ofta betraktas som en pionjärsmartphone, har den definierande funktionen hos smartphones - möjligheten att installera tredjepartsappar - faktiskt lagts till i iOS 2. Denna funktion, tillsammans med de många andra förmågor och appar som utgör iPhones grundläggande funktioner, kallas kollektivt iPhones firmware och installeras på alla modeller av enheten.

Firmware-definition

Många elektroniska enheter, från modem till mobiltelefoner, innehåller marker med operativprogramvara skriven på. Denna programvara kallas firmware och styr enhetens grundläggande funktioner. På en iPhone hänvisar firmware till telefonens operativsystem, iOS. IOS-operativsystemet innehåller alla iPhones förinstallerade appar, som Mail, Safari och Notes, samt telefonens interna programmering som styr processer som att starta och ansluta till mobilnätet.

Firmware-historik för iPhone

Den första iPhone-firmware, iOS 1, släpptes med den ursprungliga iPhone 2007. Efterföljande firmwareuppdateringar medförde stora förändringar. Släppt 2008 lade iOS 2 till stöd för appar från tredje part via App Store. 2009 såg iOS 3 och möjligheten att kopiera och klistra in text, röststyrning och push-meddelanden. Under 2010 släppte Apple iOS 4, som innehöll multitasking och appmappar. IOS5 under 2011 lade till Siri och tog bort behovet av att synkronisera och uppdatera telefonen via en dator. 2012: s iOS 6 lade till ett meddelandecenter, integrerade Facebook i systemet och ersatte Googles Maps-app med en ny version designad av Apple.

iOS-tvärkompatibilitet

Medan Apple designade den första iOS-firmware för iPhone har företaget sedan dess anpassat operativsystemet för iPod touch och iPad. Apple lade till kompatibilitet med iPod touch i iOS version 1.1 och med iPad i iOS 3.2 - en separat version som aldrig släppts för iPhone. IPad fortsatte att använda en alternativ version av operativsystemet fram till iOS 4.2.1, vilket förenade iPhone- och iPad-firmware-versionsnumren.

Uppdaterar iPhone-firmware

Alla iPhone-modeller har firmware som användare kan uppdatera via iTunes på datorn. När du har anslutit iPhone till datorn väljer du telefonen i iTunes-menyn och klickar på "Sök efter uppdateringar" för att uppdatera iPhone-firmware. IP-telefoner som redan kör iOS 5 eller senare kan också uppdateras direkt utan behov av en dator via alternativet "Programuppdatering" som finns under "Allmänt" i appen Inställningar. Denna metod kräver ett batteri minst halvfullt och en Wi-Fi-anslutning.

Version Varning

Informationen i den här artikeln gäller iTunes 10 och iOS 6. Den kan variera något eller markant med andra versioner.