Är Mac- och PC-skärmar kompatibla?

Eftersom Apple har ökat sin marknadsandel inom datorförsäljning blir det alltmer populärt för hushåll eller företag att använda både Mac- och PC-datorer. På grund av detta kan du ha hårdvara som en bildskärm från en datorplattform som du vill använda med den andra typen av dator.

Betydelse

Konsumenter köper ofta datorer och bildskärmar tillsammans, vilket hjälper till att säkerställa att enheterna är kompatibla. Till exempel säljer stora datortillverkare som HP och Gateway datorpaket komplett med en bildskärm, tangentbord och mus. Konsumenter kanske dock vill använda en befintlig PC- eller Mac-bildskärm med en dator som är beroende av det andra operativsystemet, särskilt om de just har uppgraderat till en ny dator som inte inkluderar en bildskärm eller om deras nuvarande bildskärm erbjuder funktioner som en högupplöst bild och det skulle vara mer kostnadseffektivt att fortsätta använda den.

LED-bioskärm

Apples nya LED Cinema Display är den senaste fristående bildskärmen som företaget tillverkar för användning med Macintosh-datorer. Denna bildskärm ansluts till datorn med en Mini DisplayPort-kontakt. DisplayPort liknar HDMI i det sänder både högupplöst ljud- och videodata i en enda kabel. Enligt företaget är denna teknik kompatibel med alla nyare Apple-produkter inklusive MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac mini och Mac Pro. Men (Mini) Display Port-gränssnitt är inte universella bland stationära datorer eller bärbara datorer.

PC-skärmar

PC-skärmar finns tillgängliga med ett stort antal anslutningar för användning med datorer som har kompatibla gränssnitt. Högupplösta HDMI-, DVI- och DisplayPort-anslutningar finns på nyare enheter medan många bildskärmar är kompatibla med äldre datorer via analoga VGA-portar. Datortillverkaren Dell tillverkar flera rader med fristående bildskärmar, inklusive de olika UltraSharp-modellerna som alla innehåller ett eller flera av ovanstående gränssnitt för anslutning till datorer och, med lämplig adapter, Apple-skärmar.

Kompatibilitet

Även om en Mac-skärm kanske inte är direkt kompatibel med en PC-dator (och vice versa), kan konsumenten köpa adaptrar. Till exempel kan en Apple LED-skärm som har en Mini Display Port användas med en PC om konsumenten köper en adapter än att förvandla datorns signal (till exempel vanlig DisplayPort eller HDMI) till en Mini DisplayPort-signal. Konsumenten bör vara försiktig med att köpa en adapter som omvandlar signalen i rätt riktning eftersom det finns adaptrar för att konvertera åt båda hållen (den manuella kontakten ska motsvara porten på datorn / källan). Användare som vill ansluta en PC-skärm till en Macintosh-dator behöver en adapter som konverteras till Mini DisplayPort från sitt utgångsgränssnitt.