Använder data för att spela spel på en iPhone?

Om du plötsligt ser en gigantisk spik i din mobildataanvändning kan ditt favorit iPhone-spel vara att skylla på. Inte alla spel kräver åtkomst till Internet, och om du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk bör inte de mest bandbreddsintensiva spelen inte använda din mobildatatjänst. Telefonen kan dock automatiskt växla till mobildata om du går för långt från din Wi-Fi-router när du spelar ett spel, eller om din internettjänst går ner mitt i åtgärden.

Skillnader i spelkrav

De flesta enspelarspel kräver inte internetåtkomst när du har laddat ner spelet till en iPhone. Multispelarspel, som låter dig interagera med andra via Internet, kan ta upp stora mängder bandbredd, särskilt om spelet är rikt på grafik. Interaktiva pussel och ordspel som i huvudsak är enspelare, men som ger dig möjlighet att dela information med dina vänner, såväl som enspelarspel som använder tjänster som Game Center för att spåra poäng, kan också ta upp bandbredd, men detta är vanligtvis mycket minimal. Det behövs bara några byte data för att ladda upp poäng, medan rendering av grafik i realtid i ett skjutspel med flera spelare kan ta upp flera megabyte varje minut.

Wi-Fi och mobildata

IPhone är utformad för att ansluta appar till Internet via Wi-Fi när en sådan anslutning är tillgänglig. Det betyder att om du spelar ett spel via Internet bör appen alltid använda din Wi-Fi-anslutning utan att använda någon mobildatabandbredd. Tyvärr händer det inte alltid. Om din Wi-Fi-signal är svag eller om din internettjänst sjunker kan appen växla till din dataplan utan att berätta för dig. Efter lanseringen av iOS 6.0 rapporterade många användare 2012 att deras iPhones använde mobildata även när de var anslutna till ett starkt Wi-Fi-nätverk. Detta var tydligen ett fel i det nya operativsystemet, vilket tog flera veckor att korrigera.

Inaktivera mobildata

Om du vill se till att ett spel inte kommer att äta upp din mobildataplan kan du inaktivera mobildata på din iPhone. Innan du spelar ett spel, gå bara till dina iPhone-inställningar, tryck på "Allmänt", tryck på "Mobil" och växla alternativet "Mobildata" till Av. Att inaktivera mobiltjänster påverkar endast internetbaserade appar, som spel, YouTube och Safari. Telefonsamtal och textmeddelanden fortsätter att fungera som vanligt. När du är klar med att spela kan du slå på mobiltelefontjänsten igen om så önskas eller stänga av den permanent tills du befinner dig utan en Wi-Fi-signal.

Spåra mobilanvändning

Om du inte är säker på om en app använder din dataplan eller om du vill spåra hur mycket data din iPhone använder, har iPhone ett verktyg för att göra just det. Du hittar detta genom att öppna iPhone-inställningarna, knacka på "Allmänt", sedan "Användning" och slutligen "Mobilanvändning" längst ner på skärmen. Avsnittet Cellular Network Data visar hur mycket data som har skickats och tagits emot under den period som anges högst upp på skärmen. Om du trycker på knappen "Återställ statistik" innan du spelar ett spel kan du komma tillbaka till den här skärmen för att se hur mycket data som har använts sedan statistiken återställts.