Så här tar du bort ett foto som du har taggats på på Facebook

De flesta Facebook-användare har taggats på foton som publicerats av andra användare vid en eller annan tidpunkt. När du har taggats kan alla dina Facebook-vänner och alla vänner till personen som publicerade bilden se bilden och det faktum att du är associerad med den - om bilden publiceras som offentlig kan alla se det. Du kan inte direkt radera ett foto som någon annan har lagt upp på Facebook, även om du är taggad i det, men du har några alternativ.

Ta bort taggen från fotot

Du kan avmarkera dig själv och ta avstånd från bilden. Håll muspekaren över inlägget tills den lilla "Pencil" -ikonen visas och klicka sedan på den ikonen. Välj "Rapportera / ta bort tagg" från rullgardinsmenyn. Du kommer att erbjudas två alternativ: ta bort taggen eller ta bort fotot. Om du väljer det senare alternativet blir du ombedd att ange ett skäl. Om du anger att du inte gillar fotot av dig själv kommer Facebook att skicka ett meddelande till användaren som publicerade det och ber att det ska tas bort (notera att han inte är skyldig att följa det). Om du väljer att ta bort taggen kommer ditt namn inte längre att kopplas till bilden. Om fotot är inställt på "Allmänt" kan alla Facebook-användare fortfarande se det. om den är inställd på "Bara vänner" kan alla affischens vänner fortfarande se den. Att ta bort taggen tar bara bort ditt namn från bilden och tar bort bilden från dina väns nyhetsflöden.

Be affischen att ta bort fotot (snyggt)

Om du vill att ett foto ska tas bort från Facebook - det kan till exempel vara smickrande eller pinsamt - kan du välja alternativet "Ta bort foto" i "Rapportera / ta bort tagg" -processen som nämns ovan för att skicka en begäran om borttagning till ägaren på fotot, eller så kan du kontakta användaren direkt och be honom ta bort bilden. För att göra detta, bläddra till användarens Facebook-profil och klicka på knappen "Meddelande" för att skicka en privat begäran. Han kanske inte följer - enligt Facebooks riktlinjer kan ingen tvingas ta bort ett foto som inte bryter mot uttalandet om rättigheter och ansvar - men det gör inte ont att fråga. Om personen är din vän kan han vara villig att ta bort bilden som en artighet.

Blockera personen som publicerade bilden

Om du vill avmarkera dig själv på ett foto samt blockera den person som publicerade bilden kan du göra det. För att blockera en användare, klicka på ikonen "Hänglås" högst upp på sidan och välj "Hur hindrar jag någon från att störa mig?" Skriv in e-postadressen eller namnet på personen du vill blockera och klicka sedan på "Blockera". Observera att Facebook inte meddelar användaren att du har blockerat honom.

Rapportera fotot för brott mot Facebooks regler

Om du ser ett foto som bryter mot Facebooks uttalande om rättigheter och ansvar kan du rapportera det. Detta gäller i allmänhet endast hatprat, pornografi och andra uppenbart olämpliga foton, men om du tror att ett foto faller inom denna kategori kan du göra en rapport. För att göra detta för ett foto där du är taggad, placera markören över inlägget tills du ser den lilla pennaikonen visas och klicka sedan på den. Välj "Rapportera / ta bort tagg" från menyn och välj "ta bort fotot" från nästa uppsättning menyalternativ. Då ser du tre skäl till att ta bort fotot; välj "Jag tror att det inte borde vara på Facebook" och följ stegen därifrån för att rapportera bilden. Om personalen inte finner att fotot bryter mot Facebooks regler tas det inte bort.

Ansvarsfriskrivning för version

Informationen i denna artikel gäller Facebook vid tidpunkten för publiceringen. Det kan variera något eller markant från tidigare eller efterföljande webbplatsuppdateringar.