Hur man kontrollerar för att vara säker på att en bärbar dator inte är stulen före köpet

Kontrollera om den begagnade bärbara datorn du ska köpa inte är stulen, eftersom många stulna bärbara datorer slutligen säljs till intet ont anande konsumenter. Anti-stöldprogramvarutillverkaren Prey säger att en femtedel av alla stulna enheter som det hjälper till att återställa hittades efter att ha sålts online. Genom att fråga om ägarens dokumentation och undersöka den bärbara datorn kan du kanske avgöra om du gör ett legitimt köp.

Dokumentation

Be köparen om dokumentation, till exempel ett kvitto från det ursprungliga köpet. Prey noterar att tjuvar sällan kommer att stjäla kvittot och inte har några bevis för att de faktiskt äger den bärbara datorn. Se också till att be om ett kvitto för ditt eget skydd. Detta kvitto bör innehålla kontaktinformation för säljaren. Många legitima säljare har inga problem med att göra ett kvitto åt dig.

Leta efter skada

Inspektera den bärbara datorn noggrant för eventuella skador som kan indikera att den bärbara datorn kan ha tagits bort med våld från någon typ av stöldskydd. Vissa bärbara datorer har en låsplats som ser ut som en liten rundad rektangel men är lite mindre än en anslutningsport. Om stöldskyddskabeln togs bort utan nyckel, kommer denna port att visa tecken på skada.

Data och lösenord

Be säljaren att sätta på den bärbara datorn. Om den bärbara datorn ber om ett lösenord för att logga in, se till att säljaren vet det - tjuvar inte. Även om det inte finns något lösenord, kontrollera dokumenten, bilderna och videomapparna för data. De flesta säljare kommer att radera dessa uppgifter innan de säljer en dator för att skydda sin egen integritet. Var inte rädd för att ställa frågor om kvarvarande data. Om säljaren har en udda historia eller inte visas på någon av bilderna kan den bli stulen.

Serienummer och varumärke

Den bärbara datorns serienummer ska vara tydligt synligt och inte ha några tecken på manipulering. Du kan också be säljaren om serienumret innan du köper det och använda det för att fråga brottsbekämpning eller den ursprungliga tillverkaren om serienumret visas som stulet i deras databaser. Leta efter tecken på varumärke för att visa ägande, till exempel en företagslogotyp i tapeten eller skärmsläckaren, eller klistermärken eller etsning på bärväskan som visar den bärbara datorns ursprungliga ägare.