Hur du inaktiverar SmartScreen-filter i Windows 10

Nedan följer stegen för att inaktivera SmartScreen-filter på din Windows 10-dator, om säkerhetsfunktionen i Windows 10 orsakar prestandaproblem och förhindrar dig från att ladda ner ofarliga eller legitima appar och innehåll på din dator.

SmartScreen-filter i Windows 10

SmartScreen-filter i Windows 10 är utformat för att automatiskt skanna webbplatser, appar, filer och nedladdningar för potentiellt skadligt innehåll som bestäms av Microsofts servrar.

När du aktiverar SmartScreen-filter på din dator skickar den information om dina nedladdningar till Microsofts servrar där denna information kommer att analyseras och jämföras med Microsofts växande databas för skadliga appar.

Om feedbacken från Microsofts servrar är positiv kommer SmartScreen-filter att låta dig ladda ner och köra appen i fråga. Men om feedbacken är negativ, kommer det att förhindra dig från att ladda ner eller köra appen.

Varför inaktivera SmartScreen-filter

När det är aktiverat ger SmartScreen-filter i Windows 10 ett extra lager av säkerhet, utöver det antivirusprogram som du kanske använder på din dator.

Det finns dock användare som har rapporterat Inaktivera SmartScreen-filter på sina datorer av följande skäl.

1. I vissa fall är SmartScreen-filter känt för att förhindra att äkta eller ofarligt innehåll hämtas. Tydligen händer detta när SmartScreen-filter inte kan hitta information om appen som du försöker ladda ner eller köra på din dator.

2. Vissa användare har rapporterat om fall av SmartScreen-filter som förhindrar dem från att ladda ner ofarliga Word-dokument från Google Drive som de själva hade laddat upp till Google Drive.

3. Vissa användare har också rapporterat om att de inte kan ladda ner appar och filer på sina datorer även efter att de frivilligt hade valt att kringgå SmartScreen-filtervarningen på sin dator och fortsätta med nedladdningen.

Därför tillhandahåller vi nedanstående steg för att inaktivera SmartScreen-filter i Windows 10, om du får problem och prestandaproblem på din dator på grund av SmartScreen-filter.

Steg för att inaktivera SmartScreen-filter i Windows 10

Följ stegen nedan för att inaktivera SmartScreen-filter på din Windows 10-dator.

1. Klicka på Windows 10 Start-knappen, bläddra ner i listan över appar och klicka sedan på alternativet Windows Defender Security Center i listan över appar (se bild nedan).

2. Klicka på skärmen Windows Defender Security Center genom att klicka på menyikonen med tre fält som finns längst upp till vänster på skärmen.

3. På nästa skärm klickar du på alternativet App & webbläsarkontroll i sidofältmenyn och inaktiverar sedan alternativet för Kontrollera appar och filer (se bild nedan).

Som du kan se från bilden ovan ser du ett gult faratecken och varning om din dator är sårbar, när du inaktiverar Windows SmartScreen-filter från att kontrollera din enhet för okända appar och filer.

Tyvärr finns det inget sätt att bli av med det här tecknet och du kommer att fortsätta att se detta varningsmeddelande så länge du håller SmartScreen-filter inaktiverat för appar och filer på din dator.

Detta bör emellertid inte vara ett problem för dig, om du inaktiverar SmartScreen-filter för att fixa prestandaproblem och du har ett annat antivirusprogram som tar hand om säkerheten på din dator.

4. Bläddra ner till SmartScreen för Microsoft Edge-avsnittet medan du befinner dig på samma skärm (se bild nedan)

På den här skärmen kan du välja alternativet Varna för att låta SmartScreen-filter i Microsoft Edge-webbläsaren varna dig, om du stöter på skadliga webbplatser och nedladdningar på internet.

Du kan också välja att stänga av SmartScreen-filter i Microsoft Edge-webbläsaren, om du märker prestandaproblem och SmartScreen-filter hindrar dig från att ladda ner äkta / ofarliga filer och innehåll till din dator.

5. Bläddra ner till SmartScreen för avsnittet Windows Store Apps på samma skärm (se bild nedan)

Som du kan se i beskrivningen av det här avsnittet kommer SmartScreen-filter för Windows Store-appar bara att spela när någon app som du har laddat ner från Windows Store försöker få tillgång till internet.

Beroende på ditt fall kan du antingen inaktivera SmartScreen-filter för Windows Store-appar eller hålla det aktivt genom att välja Varningsinställning (se bild ovan).