Hur man testar ett laptopbatteri

Batterier är en av de svaga länkarna på bärbara datorer. När du är borta från ett eluttag begränsas din förmåga att använda din dator helt av den tillgängliga batteriströmmen. Batterier tenderar också att slits ut snabbare än andra bärbara datorkomponenter, som vanligtvis uppvisar prestandadegeneration med bara två eller tre års användning. När prestandan blir dålig måste du byta ut batteriet. Det är ganska enkelt att testa batteriets laddning och hälsa, och genom att göra det kan du hjälpa till att undvika oönskade överraskningar.

Kontrollerar batteriladdningen i Windows

Steg 1

Klicka på Windows-knappen för att öppna Start-menyn.

Steg 2

Leta efter ett sökfält som säger ”Sök i program och filer” längst ner på Start-menyn.

Steg 3

Skriv "Windows Mobility Center" i sökfältet. När resultaten kommer upp klickar du på "Windows Mobility Center" i avsnittet Program högst upp i resultaten. Windows Mobility Center har olika indikatorer för att visa om din bärbara dator är mobil.

Leta efter "Batteristatus" -indikatorn. Detta visar vilken procentandel av batteriet du har kvar. Om du vanligtvis håller din bärbara dator inkopplad bör den läsa nära 100 procent.

Kontrollera batteriladdningen med en multimeter

Steg 1

Ladda ditt batteri för din bärbara dator helt.

Steg 2

Stäng av datorn och ta ut batteriet. Leta efter ett spänningsvärde tryckt på batteriet. Detta kommer att vara antalet att jämföra med din multimeteravläsning. Många bärbara datorer har spänningar på 9,6V, 10,8V, 11,1V, 14,4V eller 14,8V. Vissa har lägre eller högre betyg.

Steg 3

Leta efter kontakten där batteriet gränsar till datorn. Det kommer att vara nära mitten av sidan av batteriet som vetter mot datorn när den är inkopplad. Ungefär en tum i längd, den ska likna en serie med minst fem mycket smala, identiska kortplatser som ser ut som din bärbara dator galler, utom mindre. Det yttersta av dessa kortplatser kommer att vara de positiva och negativa polerna på batteriet.

Steg 4

Slå på multimetern och ställ in den för att mäta likströmsspänning på 20-voltsskalan (eller något nära 20 volt). Spänningsinställningar indikeras med bokstaven "V" och likströmsspänningsinställningar indikeras med raka linjer nära V, i motsats till vågiga linjer för växelström.

Steg 5

Sätt i en del av din multimeter i det yttersta spåret i ena änden av batterikontakten. Sätt i den andra stången på multimetern i den andra yttersta platsen på kontakten. Det spelar ingen roll om du matchar dina positiva och negativa. Om du får dem bakåt kommer det bara att ändra spänningstecknet, inte det faktiska numret, och numret är det som är viktigt. Se till att varje spets rör vid bar, exponerad metall.

Steg 6

Observera avläsningen på din multimeter. Ett fulladdat, hälsosamt laptopbatteri kommer att mäta mycket nära det tryckta värdet på batteriet.

Prova att mäta batteriets spänning efter en urladdning på 60-80 procent för att få en jämförelse med hela laddningsvärdet. Ett urladdat laptopbatteri mäter inte något nära 0V. Det kommer fortfarande att finnas flera volt i den. Vad som händer är att din dator stängs av automatiskt när batteriet sjunker under en viss spänning. Detta beror på att om spänningen sjunker för lågt kommer batteriet att skadas. Skyddskretsar i batteriet gör det omöjligt för dig att använda ett urladdat batteri.

Kontrollerar batteriets övergripande hälsa

Steg 1

Ladda ditt laptopbatteri helt.

Steg 2

Slå på datorn, koppla ur den från eluttaget och kör endast på batteriet.

Få en känsla av hur snabbt batteriet tappar. Ett hälsosamt batteri ska ta ungefär lika många timmar som det står på förpackningen. Ett ohälsosamt batteri tappar mycket snabbare. Töm inte batteriet hela vägen för det här testet, utan ungefär halvvägs istället. När batteriet tappar för snabbt för att du ska få praktisk användning av det är det dags att skaffa ett nytt.