Jämförelse mellan Mac och PC: Bör du köpa Mac eller PC

Apples Mac och Windows PC är för närvarande de två ledande plattformarna för de flesta av våra dagliga datorbehov. Därför ger denna artikel, som ger dig jämförelse mellan Mac och PC, för att hjälpa dig fatta ett informerat beslut om att köpa en Mac eller PC.

Mac jämfört med PC-jämförelse - Huruvida man ska köpa Mac eller PC

Det var en gång en tydlig och väl definierad klyftan eller skillnad mellan PC- och Mac-användare. De som behövde en dator köpte en Windows-PC och de som hade pengar köpte en MacBook - Det var så enkelt!

Men för närvarande försvinner den imaginära linjen mellan Windows PC och Mac, främst på grund av Windows-datorer som försöker konkurrera med Mac-datorer i utseendeavdelningen och bli lika dyra som Mac-datorer.

Därför visar frågan "Ska du köpa en Mac eller PC" och söka efter termer som Mac vs PC, jämförelse av Mac vs Windows PC och liknande termer en växande trend och blir mer relevant för konsumenter som vill köpa datorer.

Nedan hittar du en lista över både fördelar och nackdelar med Mac och PC, vilket skulle hjälpa dig att besluta om du ska köpa en Mac eller en Windows-dator.

Fördelar med Mac-datorer

1. Den största fördelen med Mac-datorer är att de är väl utformade, eleganta och visuellt tilltalande. Medan Windows-datorer försöker matcha Mac-datorer i utseendeavdelningen, kostar de slut samma som Mac-datorer.

2. Mac-apparater är förinstallerade med nästan all programvara som krävs för att förbereda dokument (sidor), köra kalkylark (siffror), skapa presentationer (Keynote) och grundläggande programredigering för foton och videoproduktion.

Som jämförelse levereras Windows-datorer idag mest med provversioner av Microsoft Office.

3. Generellt sett har Mac fått rykte om att vara mindre komplicerat, lätt att använda och problemfria jämfört med Windows-datorer.

4. Programuppdateringar på Mac-datorer är konsekventa, enkelt och problemfria. I jämförelse hamnar programuppdateringar på Windows-datorer
generera diskussioner och ökad aktivitet på internetforum

5. Genom att gå över tidigare data, är chansen att drabbas av virus och skadlig kod på Mac-datorer mindre jämfört med datorer. Detta kan bero på olika skäl, allt från Windows-datorer med en större användarbas till Windows-programvara som är mer bekant och tilltalande för angripare.

6. Alla förinstallerade program på Mac kommer direkt från Apple och verkar vara väl testade och optimerade för att fungera bra på Mac. Som jämförelse drabbas Windows-datorer av bloatware på grund av förinstallerad programvara som kommer från flera källor - Microsoft, tillverkare och intresseföretag.

7. Apple-produkter rankas högt när det gäller kvalitet och kundnöjdhet. När du köper en Mac är det absolut ingen tvekan om att du får en produkt av högsta kvalitet.

Det är svårt för Windows-datorer att matcha denna nivå av kvalitet och kundnöjdhet på grund av att flera tillverkare försöker sälja Windows-datorer i flera konfigurationer.

8. Mac-datorer fungerar bättre och felfritt med andra Apple-produkter. Detta innebär att du är bättre på att gå på en Mac om du använder en iPhone.

9. Kundsupporten hos Apple är konsekvent, transparent och bättre jämfört med Windows-datorer. Om något händer med din Mac kan du gå direkt till närmaste Apple Store på din plats och förvänta dig stöd för både hårdvaru- och mjukvarurelaterade problem.

Sådan supportnivå är inte möjlig i Windows-datorer på grund av programvara som kommer från Microsoft och hårdvara som monteras av olika PC-tillverkare.

10. Oavsett om du gillar det eller inte, Mac verkar svalare / trendigare och människor är villiga att betala mer för Apple-produkter.

Fördelar med Windows PC

1. Den största fördelen med en Windows-PC är dess tillgänglighet vid flera prispunkter. Eftersom Windows-datorer kommer från olika tillverkare i flera konfigurationer finns det alltid en Windows-dator som kan matcha din budget.

Som jämförelse finns Mac-datorer tillgängliga i begränsade modeller och vid fasta prispunkter, som du kanske inte har råd med.

2. Den näst största fördelen med Windows PC är dess produktivitetsprogramvara. De flesta Windows-datorer levereras med Microsoft Office som innehåller två av de populäraste produktivitetsprogrammen i världen - Microsoft Excel och Microsoft Word.

3. Om du är en spelare har du inget annat val än att gå till en Windows-dator. Mac-maskiner har helt enkelt inte processorkraften, RAM-minneskortet och avancerade grafikkort som krävs för att spela PC-spel.

4. Windows-datorer finns i flera konfigurationer och låter dig välja mellan olika typer av processorer, RAM, lagring, portar, skärmar och andra alternativ.

5. Generellt sett erbjuder Windows Computers överlägsen hårdvara till konkurrenskraftiga prispunkter. Som jämförelse verkar Mac-användare betala en högre kostnad för jämförelsevis lägre hårdvara.

Det måste emellertid nämnas att nästan alla komponenter på en Apple-produkt är optimerade för bättre prestanda, justeras för att konsumera mindre energi och generera mindre värme.

6. Tillbehör för Windows-datorer är lätta att hitta och tillgängliga till konkurrenskraftiga priser jämfört med Mac-datorer. Detta gör Windows-datorer billigare att använda och köra jämfört med Mac-datorer.

7. Det är lätt att uppgradera, konfigurera och renovera Windows-datorer. Denna aspekt av Windows-datorer tilltalar tekniska kunniga användare som tycker om sådana aktiviteter.

8. Generellt sett finns fler program tillgängliga för Windows PC jämfört med Mac-datorer.

9. Windows-datorer har bättre bakåtkompatibilitet jämfört med Mac-datorer. Till exempel är det inte ovanligt att hitta 5 till 7 år gamla Windows-datorer som kör den senaste versionen av Windows 10 utan problem.

10. Windows-gemenskapen och användarbasen är större jämfört med Mac-datorer. Detta betyder praktiskt taget att det är lätt att få support och råd för program- och hårdvarurelaterade problem för Windows-datorer.

Nackdelar med Mac

1. Den största nackdelen med Mac-datorer är att de är dyra jämfört med datorer. Men som nämnts ovan blir Windows-datorer dyra och klyftan mellan MacBook Air och en jämförbar Windows-bärbar dator är inte så mycket.

2. Den andra största nackdelen med Mac-datorer är att de flesta av arbetsrelaterade programvaror som Microsoft Excel, AutoCAD, Timberline, Primavera och Accounting är utformade för Windows-datorer och inte för Mac-datorer.

Medan Mac-datorer har sin egen version av Excel (Numbers) och Microsoft Word (Pages), är dessa program ingen matchning för kraften och mångsidigheten i Microsoft Excel och den praktiska funktionen i Microsoft Word-programmet.

Medan du kan köpa Microsoft Office för Mac, är det inte ovanligt att stöta på användare som rapporterar saknade funktioner, problem och total brist på ström när du använder Microsoft Excel på Mac.

3. Mac är uppenbarligen inte byggda för att spela PC-spel. Även den mest avancerade MacBook Pro har inte processorkraft, RAM och grafik för att spela PC-spel.

4. Att använda en Mac är i grunden annorlunda än att använda en Windows-dator. De som kommer från Windows PC-bakgrund till Mac kommer att kräva tålamod för att vänja sig på hur Mac fungerar.

Under de första veckorna kanske du ofta vill gå tillbaka till Windows PC. När du väl vant dig till Mac-datorer bör du dock kunna arbeta lika enkelt på en Mac som du brukade på en Windows-dator.

Nackdelar med Windows PC

1. Windows-datorer blir uppenbarligen dyrare och förmodligen driver budgetkunder att överväga att använda en Mac Mini eller till och med MacBook Air som nu finns tillgängliga på frestande prispunkter.

2. Windows-datorer levereras med bloatware från tillverkare, vilket gör dem långsamma och buggy. Medan de med tekniska förmågor lätt kan bli av med detta bloatware, är genomsnittliga datoranvändare inte riktigt utrustade för att hantera denna fråga.

3. På grund av deras stora användarbas anses Windows Computers vara de främsta kandidaterna för attacker av hackare och datavirus. Det är dock inte svårt att minimera denna risk genom att hålla programvaran på din dator uppdaterad och installera ett bra antivirusprogram på din dator.

4. Även om situationen förbättras är programvaruuppdateringar på Windows Computers fortfarande långt ifrån problemfria.

Ska du köpa Mac eller Windows PC

När det gäller konsumenterna bör beslutet att köpa baseras på vilken plattform som verkligen passar dig bättre, samtidigt som du tar hänsyn till syftet för vilket du köper en dator och den budget som avsätts för ditt köp.

Till exempel är Windows PC ett bättre alternativ om ditt arbete kräver användning av Microsoft Excel och andra produktivitets- eller arbetsrelaterade program. Detsamma gäller, om du köper en dator för allmän och rekreation och din idé om kul är att spela PC-spel med hög intensitet.

När det gäller budget är studenter som överlever på lånade pengar klart bättre att köpa en billigare Windows-dator eller en Chromebook istället för att skaffa sig mer skuld genom att gå för en dyr MacBook Pro.

Men om du arbetar på deltid och har en MacBook får du dig bättre (gör det !!? ..), se till att du går till MacBook Pro och lovar dig själv att du kommer att göra bättre på både studier och arbete!

Bildkälla: Apple, Microsoft