Ska du ställa in din router på en annan kanal eller hålla den på Auto?

Trådlösa routrar är fulla av inställningar som de flesta av oss aldrig bryr sig om så länge som webbsidorna fortsätter att flyta. Men du kanske inte inser att du kan ge upp prestanda genom att låta routern välja en kanal åt dig. Att ändra din routerkanal kan minska störningar från andra närliggande nätverk och enheter, så att du får ut det mesta av din anslutning.

Grundläggande routerprinciper

Precis som mobiltelefoner, Bluetooth-headset och annan trådlös teknik som används idag, är routrar förhärligade radiosändtagare, som använder radiovågor för att överföra data mellan datorer och andra enheter. En typisk trådlös router erbjuder en användbar signal upp till 120 meter bort inomhus eller 300 meter utomhus. Routrar fungerar vanligtvis på 2,4 GHz- och 5 GHz-banden, vilket är frekvenser som delas med allt från trådlösa telefoner till babymonitorer till mikrovågor.

Om routerkanaler

Routrar som arbetar i 2,4 GHz-segmentet kan ställas in på en av 11 olika kanaler mellan frekvenserna 2,412 GHz och 2,462 GHz. Varje kanal är 5 MHz från varandra, även om kanalerna upptar en bandbredd på upp till 40 MHz, så det finns alltid en viss överlappning mellan kanalerna. Nyckeln till att undvika störningar är att flytta mittkanalfrekvensen så långt bort från andra kanaler som används.

Routrar på 5 GHz-bandet är mycket mindre känsliga för störningar, eftersom frekvenserna som används sträcker sig från 5,1 till 5,8 GHz och erbjuder var som helst från åtta till 23 kanaler utan överlappning alls. Det är dock fortfarande värt att ställa in din 5 GHz routerkanal manuellt eftersom de automatiska inställningarna för de flesta routrar är standard för samma kanaler.

Fördelar med att ställa in en kanal manuellt

De vanligaste standardkanalerna som används av trådlösa routrar är 1, 6 och 11. Eftersom de flesta användare inte ändrar standardinställningarna, fungerar många nätverk på samma kanal och stör varandra. Detta får din anslutning att sakta ner och till och med avbryta då och då. Detta kan göra streaming av video eller andra datatunga aktiviteter problematiska och irriterande. Att komma bort från publiken genom att ställa in din kanal manuellt kan dramatiskt förbättra nätverksprestandan.

Bestämma vilken kanal som ska användas

Byt kanal till någon av de icke-standardkanalerna, helst så långt bort från standardvärdena som möjligt - kanalerna 3, 4, 8 och 9 är alla bra alternativ för att komma bort från trängseln på 2,4 GHz-bandet. Om störningar från andra nätverk orsakar ditt problem avslöjar försök och fel snabbt framgång eller misslyckande. Med över 100 kanaler att välja mellan på en 5 GHz-router är det i allmänhet ganska enkelt att komma ifrån störningar - att välja nästan alla andra kanaler än standardvärdena kommer att ta dig bort från publiken.

Om du föredrar ett mer vetenskapligt tillvägagångssätt, ladda ner det kostnadsfria inSSIDer-verktyget (se Resurser), vilket gör att du inte bara kan se namnen och styrkorna på de trådlösa nätverken runt dig utan också vilken kanal de använder. Välj sedan bara den kanal som är störst utan störningar.