Typer av digitalkameror tillgängliga på marknaden

Nu när ni alla är glada över att köpa en digital kamera, känner ni verkligen till vilken typ av digitalkamera ni ska köpa? Vi beskriver i det här inlägget de olika typerna av digitala kameror som finns tillgängliga på marknaden, från kompakta digitala kameror till Mega Zoom, DSLR och kompakta systemkameror.

Typer av digitala kameror på marknaden

När det gäller att välja rätt digital kamera måste du vara väl medveten om de olika typerna av digitala kameror som finns på marknaden och fördelarna och nackdelarna med var och en av dessa kameratyper.

För närvarande kan digitala kameror som finns tillgängliga på marknaden klassificeras i följande 5 typer. Senare kommer vi att prata en titt på var och en av dessa typer och titta på deras fördelar och nackdelar.

 1. Kompakta digitala kameror
 2. Avancerade pek- och skjutkameror
 3. Mega Zoom-kameror
 4. DSLR-kameror
 5. Kompakta systemkameror

Ta en titt på var och en av de digitala kameratyperna som beskrivs nedan. Du bör kunna avgöra vilken som är den bästa kameratypen för dina egna unika krav.

1. Kompakta digitala kameror

En kompakt digital kamera kallas också en Point and Shoot-digitalkamera, eftersom den låter nästan vem som helst att peka kameran mot ett ämne och ta bilder, utan att behöva oroa sig för några justeringar och kontroller som finns i avancerade kameror.

På grund av deras användarvänlighet och pris är kompakta digitala kameror de vanligaste, de mest populära och de mest sålda kamerorna på marknaden.

Fördelar med kompakta digitala kameror

 • Små i storlek - Du kan bara glida dem i fickan eller handväskan
 • Lätt och smalt - Detta gör dem till mycket bärbara enheter
 • Prisvärd - Kompakta digitalkameror är de billigaste i digitalkameror
 • Användning - Dessa kameror är mycket enkla att använda - Rikta bara kameran mot ett motiv och ta bilder. Auto-läget i dessa kameror tar hand om alla inställningar som krävs för att matcha ämnet som du försöker fånga.
 • Bildkvalitet - Tillräckligt bra för normalt bruk.
Ta en titt på Bästsäljande digitala kameror på Amazon

Begränsningar av kompakta digitala kameror

Medan kompakta digitala kameror är enkla att använda och kostar mindre, har de sina egna begränsningar.

 • Bildkvalitet - För att vara överkomliga är kompakta digitala kameror utrustade med mindre och billigare bildsensorer. Följaktligen kan dessa kameror inte matcha den bildkvalitet som produceras av DSLR-kameror utrustade med stora bildsensorer.
 • Hastighet - Peka och skjut kameror lider vanligtvis av "Shutter Lag". De är långsamma att starta och tar tid att fokusera på ett ämne.
 • Linser och tillbehör - Point & shoot-kameror är utrustade med en enda lins och kan inte matcha mångsidigheten hos DSLR-kameror som kan utrustas med olika typer av linser och tillbehör för att matcha olika fotograferingsförhållanden.
 • Ljusförhållanden - Pek-och-skjut-kameror är inte utformade för nattfotografering eller fotografering under dåliga ljusförhållanden
 • Actionfotografering - Pek- och skott är inte designade för sport- och actionfotografering.

2. Avancerade pek-och-skjut-kameror

Dessa är också pek- och skjutkameror, som erbjuder ett bra utbud av manuella kontroller och bättre prestanda jämfört med vanliga pek- och fotokameror.

Med tekniska förbättringar blir avancerade punkt- och skjutkameror så bra att du kan få otroliga bilder med dessa kameror när du väl vänjer dem.

3. Mega-zoom-kameror

Det här är fasta linskameror som har en stor optisk zoomkapacitet - upp till 18x i fickmega-zoomar och så mycket som 40x och mer i stora mega-zoomkameror.

Fördelar med Mega Zoom-kameror

 • Mega zoomar erbjuder DSLR som manuella kontroller
 • De har en avancerad bildstabiliseringsteknik som hjälper till att ta bilder med full zoom
 • Imponerande vidvinkel och tele-foto räckvidd
 • Mångsidig nog för att skjuta landskap, sportevenemang, djurliv, avlägsna bilder och även porträtt

Begränsningar av Mega Zoom-kameror

Medan Mega zoomar har imponerande räckvidd och DSLR som manuella kontroller, har de också vissa begränsningar och kanske inte passar alla användare.

 • Bulky: Mega Zoom-kameror kan vara skrymmande
 • Fasta objektiv: Till skillnad från DSLR: er, Mega Zoom-kameror har en fast lins. Det betyder att du inte kommer att kunna byta linser för att passa olika fotograferingsförhållanden.

4. Digitala SLR-kameror

Digital SLR-kamera, populärt känd som en DSLR-kamera, används av professionella fotografer för att ta bilder av hög kvalitet.

Om du inte visste, står förkortningen DSLR för D igital S ingle L ens R eflex. Termen 'reflex' kommer från användningen av automatiska reflexspeglar som används i dessa kameror.

Till skillnad från andra digitalkameror använder en DSLR-kamera ett Reflex Mirror System för att se motiv som fångas av kameran. För att göra detta mer tydligt är det du ser på LCD-skärmen på en pek- och skjutkamera inte exakt vad kamerans objektiv faktiskt tittar på och förbereder sig för att fånga på dess bildsystem.

Reflex Mirror System i en DSLR-kamera gör att en fotograf kan se exakt vad linsen på kameran ser på. Detta möjliggörs genom att reflektera ljus från kameralinsen i kamerans sökare via ett spegelsystem som är monterat i dessa kameror.

DSLR-kameror används allmänt och föredras av professionella fotografer på grund av följande skäl.

 • Stora bildsensorer - DSLR har stora bildsensorer som kan producera foton av hög kvalitet
 • Linser och tillbehör - Dessa kameror Kan utrustas med olika typer av linser, filter och lampor så att de passar nästan alla fotograferingsförhållanden.
 • Hastighet - DSLR: er är kända för snabb start, bra slutartider och förmågan att fokusera på ett ämne på ett ögonblick.
 • Manuella kontroller - DSLR-kameror har rika manuella kontrollfunktioner, dessa är byggda på ett sådant sätt att en fotograf kan använda dem naturligt när han fotograferar.
 • Du ser vad kameran ser - Som nämnts ovan tillåter reflexspegelsystemet i en DSLR fotografen att se exakt vad som fångas av kameran.
 • Återförsäljningsvärde - DSLR: er är kända för att ha ett bättre återförsäljningsvärde jämfört med punkt- och skjutkameror.
 • Byggkvalitet - Professionella DSLR-kameror är tillverkade av motståndskraftiga legeringsmetaller och är tillverkade för att hålla länge.

Begränsningar av digitala SLR-kameror

 • Storlek och vikt - DSLR är mindre praktiska och bärbara på grund av deras stora storlek och vikt. Dessutom kan du behöva bära olika linser och tillbehör.
 • Svårt att använda - Omfattande manuella kontroller i en DSLR kan vara överväldigande för första gången användare
 • Underhåll - DSLR är känsliga för att släppa damm på bildsensorn när du byter linser. Detta kan minimeras genom att gå till en DSLR med självrensande sensorer.
 • Dyra linser - Linser av god kvalitet kan vara dyra om du vill lägga till fler linser
 • Pris - DSLR-kameror är i allmänhet dyrare än digitala kameror med point and shoot. Priserna sjunker dock drastiskt.
Ta en titt på Bästsäljande DSLR-kameror på Amazon

5. Kompakta systemkameror

Kompakta systemkameror, även kända som hybrid- eller Mirrorless DSLR, är en ny ras av digitala kameror som kan producera bildkvalitet som motsvarar dem som produceras av DSLR-kameror.

Dessa kameror är mycket mindre och lättare jämfört med DSLR på grund av att SLR-spegelbox elimineras som bidrar till vikten och huvuddelen av traditionella DSLR-kameror. Detta betyder att dessa kameror saknar optisk sökare som finns i DSLR: er och använder elektroniska sökare eller LCD-skärmar.

På grund av den växande populariteten hos kompakta systemkameror kommer tillverkare med olika linsalternativ för dessa kameror. För att matcha vikten hos kompakta systemkameror tillverkas linserna också i modeller med låg vikt, vilket leder till övergripande portabilitet hos dessa kameror.

Nackdelar: Att vara fortfarande ny på marknaden Kompakta systemkameror har inte det stora utbudet av objektiv, tillbehör och tillbehör som finns tillgängliga för en DSLR-kamera.

Dessutom saknar en kompakt kamera den optiska sökaren och den ultrahöga fokuseringshastigheten för en DSLR-kamera.

Fördelar: Kompakta systemkameror erbjuder DSLR-liknande kontroller, utbytbara linser och sensorer med hög upplösning i en lätt kropp.

Ta en titt på Bästsäljande spegelfria kameror hos Amazon

Tack vare deras lätta vikt och storlek är Compact System Camera perfekt för resor, gatufotografering och journalister som täcker upptagen och trångt evenemang. Du kan packa en kompakt med ett par linser i en liten påse och vara redo med en blixt för att ta fotografier av hög kvalitet.