Hur man skapar filter i Gmail-konto

Genom att skapa filter i Gmail kan du sortera och gruppera e-postmeddelanden och också automatiskt vidarebefordra e-postmeddelanden med angivna filterkriterier till specifika mappar i ditt Gmail-konto. Om detta låter intressant, låt oss ta en titt på hur du skapar filter i Gmail.

Varför skapa filter i Gmail

Som standard levereras alla inkommande e-postmeddelanden i ditt Gmail-konto till inkorgen. Detta arrangemang leder till att alla typer av e-postmeddelanden från flera kontakter samlas i inkorgen.

Denna standardinställning kan bli hanterbar och ineffektiv medan hanterar ett stort antal e-postmeddelanden från flera avsändare.

För att hitta ett visst e-postmeddelande från en viss avsändare måste du till exempel gå igenom hundratals eller tusentals e-postmeddelanden i inkorgen.

Därför är behovet av att skapa filter och rikta e-postmeddelanden med olika filterkriterier till olika etiketter (eller mappar som Google kallar dem) i ditt Gmail-konto.

Till exempel kan du skapa ett filter för att rikta alla e-postmeddelanden från Skype, Netflix och andra prenumerationstjänster till en ny etikett som heter "Kvitton" i ditt Gmail-konto.

Hur man skapar filter i Gmail

Med Gmail kan du antingen skapa filter och etiketter samtidigt eller skapa etiketter först och sedan använda filter på dina för skapade etiketter.

I det här fallet kommer vi med alternativet att skapa ett filter och etikett samtidigt.

1. Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger och klicka sedan på Inställningar.

2. Klicka på länken Filter och blockerade adresser på skärmen Inställningar (se bild nedan).

3. Klicka på Skapa ett nytt filter på nästa skärm (se bild nedan)

4. På nästa skärm kan du ange filterkriterier som avsändarnamn, avsändarmail, ämne, har bilaga, har ord och andra kriterier.

Efter att ha angett filterkriterier (från avsändare i detta fall), klicka på Skapa filter med denna söklänk.

5. På nästa skärm väljer du Använd alternativet Etikett. Klicka sedan på Välj etikett och välj alternativet Ny etikett i listrutan.

6. Skriv ett namn på din nya etikett i popup-fönstret som visas och klicka på Skapa.

7. När den nya etiketten har skapats, välj Hoppa över inkorgen och tillämpa filter till matchande meddelanden och klicka på knappen Skapa filter.

Hoppa över inkorgen: Mottagna e-postmeddelanden med matchande filterkriterier hoppar över inkorgen och landar direkt i det nya filtret (mappen) som du har skapat.

Tillämpa också filter på matchande meddelanden: Om du väljer det här alternativet flyttar du befintliga meddelanden med matchande filterkriterier från inkorgen till den nya etiketten eller mappen som du just skapade.

8. När du klickar på knappen Skapa filter skapar Gmail en ny etikett med dina angivna filterkriterier och placerar den i sidofältmenyn under fliken Kategorier.

Nu kommer alla e-postmeddelanden som matchar dina inställda filterkriterier att landa direkt i den nya etiketten.