Hur man ställer in Google som standard sökmotor i valfri webbläsare

Google är synonymt med sökning och är fortfarande den mest föredragna sökmotorn för de flesta datoranvändare. I det här inlägget kommer du att lära dig hur du ställer in Google som standardsökmotor på din dator, om detta inte är fallet på din dator av olika skäl.

Sökmotorer

En sökmotor kan beskrivas som ett program som är utformat för att söka på World Wide Web eller internet för innehåll som matchar frågor, frågor eller nyckelord som anges av användarna.

Google, Yahoo och Bing är några av de mest populära sökmotorerna som används av miljontals datoranvändare över hela världen.

Om du undrar, klassificeras Google Chrome, Firefox och Microsoft Edge som webbläsare och inte som sökmotorer. Alla dessa webbläsare använder sökmotorer för att ge dig sökresultaten.

I allmänhet kan en webbläsare beskrivas som ett gränssnitt som ansluter användare till internet medan en sökmotor är ett specialiserat program, avsedd för att få fram sökresultat som matchar de sökord som skrivs av en användare.

Ställ in Google som standard sökmotor

Genom att ändra standardsökmotorn till Google på din dator säkerställer du att alla dina sökfrågor som du skriver i sökfältet kommer till dig av Googles sökmotor.

Om din dator har Google Chrome eller Firefox webbläsare installerad på det är det troligt att din dator redan är inställd att använda Googles sökmotor.

Det är dock fullt möjligt att standardsökmotorn på Chrome och Firefox byts från Google till någon annan sökleverantör. Detta kan hända på grund av en skadlig programvara på din dator eller om du kanske omedvetet till någon annan sökmotor.

Ett annat fall där du kommer att hantera en förändring i sökmotorn är när du uppdaterar din dator till Windows 10 operativsystem eller köper en ny Windows 10-dator. I sådana fall skulle din standardsökmotor vara Bing.

Vi kommer att visa dig stegen för att ändra din standardsökmotor till Google i alla dessa fall.

Ställ in Google som standard sökmotor i Chrome Browser

Du kan enkelt ställa in Google som standardsökmotor i Chrome-webbläsaren genom att följa stegen nedan.

1. Öppna webbläsaren Google Chrome på din dator.

Om du inte har Chrome på din dator kan du ladda ner den senaste versionen av Chrome till din dator via den här länken.

2. Klicka nu på ikonen med tre fält till höger på skärmen för att öppna en rullgardinsmeny (se bild nedan).

3. På rullgardinsmenyn klickar du på Inställningar (se bild ovan) - När du klickar på Inställningar riktas du till inställningssidan för Chrome-webbläsare.

4. På Chrome-inställningssidan, bläddra till sökavsnittet och klicka på ned-pilen bredvid Hantera sökmotorer och välj Google som din standardsökmotor (se bild nedan).

När du väljer Google sparas ändringarna automatiskt och Google kommer nu att bli standardsökmotor för alla sökningar som utförs på din dator med Chrome Browser.

Ställ in Google som standard sökmotor på Mozilla Firefox

Mozilla Firefox är en populär webbläsare som tillåter användare att använda en mängd olika sökmotorer, allt från Google, Bing och Yahoo till DuckDuckGo och mer.

Följ stegen nedan för att ställa in Google som standardsökmotor för Firefox-webbläsare installerad på din dator.

1. Öppna Firefox-webbläsaren på din dator och klicka på 3-staplingsikonen, som finns längst upp till höger på skärmen (se bild i steg # 2 nedan).

2. Klicka på Alternativ för att starta sidan med Firefoxalternativ (se bild nedan).

3. På sidan med Firefox-alternativ klickar du på Sök i sidofältmenyn (se bild i steg 4 nedan).

4. Titta sedan på avsnittet Standard sökmotor och välj Google som standardsökmotor.

5. Se till att alternativet med titeln Använd den här sökmotorn för sökningar från Windows är aktiverat. Du kan också kryssa för "Ge sökförslag" om du vill få sökförslag från Google.

Ställ in Google som standard sökmotor i Internet Explorer

Du kan ställa in Google som standardsökmotor i Internet Explorer genom att följa stegen nedan.

1. Öppna Internet Explorer på din dator. Liksom de flesta användare kan du klicka på Internet Explorer-ikonen till MSN: s hemsida (standardinställning).

2. Klicka på den lilla nedåtpilen bredvid förstoringsglaset i adressfältet (se bild nedan).

3. I rullgardinsmenyn klickar du på knappen Lägg till - du ser detta i det nedre högra hörnet av adressfältet (se bild nedan).

4. Du kommer att ledas till Internet Explorer Gallery-sidan.

5. Bläddra nedåt på sidan Internetgalleri tills du ser Google-sökning och klicka på Lägg till-knappen bredvid.

6. Du kommer att se ett popup-fönster för "Lägg till sökleverantör". Markera rutan för Gör detta till min standardsökleverantör och klicka sedan på Lägg till.

Starta om Internet Explorer och nu är Google din standardsökmotor.

Ställ in Google som standard sökmotor i Microsoft Edge Browser

Microsoft rekommenderar att du använder Bing som standardsökmotor i Microsoft Edge-webbläsaren. Microsoft Edge använder dock öppen sökteknologi och gör det enkelt att ändra standardsökmotorn till Google.

Följ stegen nedan för att ändra standardsökmotorn i Microsoft Edge till Google.

1. Öppna webbläsaren Microsoft Edge på din dator.

2. För att ställa in Google som din standardsökmotor måste du först besöka dess hemsida. Skriv www.google.com i Microsoft Edge-adressfältet och tryck på Enter (se bild nedan).

3. När Googles hemsida öppnas, klicka på ikonen för tre punkter i det övre högra hörnet på skärmen för att öppna en rullgardinsmeny (se bild nedan).

4. Välj Inställningar på rullgardinsmenyn och klicka på den (Se bilden ovan).

5. Bläddra ner i inställningspanelen och klicka på Visa avancerade inställningar (se bild nedan).

6. Rulla nedåt på sidan Avancerade inställningar tills du ser “Sök i adressfältet med” - Du ser Bing som standardsökleverantör. Klicka på knappen Ändra (se bild ovan).

7. På nästa sida väljer du Google-sökning och klickar också på Ställ in som standard för att göra Google till standardsökmotor i Microsoft Edge-webbläsaren.

8. Starta om Microsoft Edge och från och med nu kommer Google att vara din nya standardsökmotor i den här webbläsaren.