Vad får en datorskärm att flimra?

Datorskärmsflimmer, som ofta orsakas av en felaktig installation eller defekt hårdvara, kan vara en subtil olägenhet som belastar användarens ögon och stör datorupplevelsen. En dålig installation kan vanligtvis lösas genom att justera bildskärmsinställningarna och uppdatera datorns videoprogram. Defekta eller defekta delar måste dock repareras eller bytas ut för att förhindra att skärmen flimrar.

Uppdateringsfrekvens

Skärmflimmer kan ofta släckas genom att öka skärmens uppdateringsfrekvens - vilket betyder hur ofta skärmen uppdateras varje sekund. Skärmen uppdaterar sin skärm flera gånger per sekund baserat på informationen som datorn skickar den: Det flimrar faktiskt alltid på ett visst sätt, men vanligtvis händer detta så snabbt att det mänskliga ögat inte märker det. Ju lägre uppdateringsfrekvens, desto mer sannolikt kommer en person att kunna uppleva skärmflimmer. Uppdateringshastigheten styrs av operativsystemet. Enligt PC Magazine kan flimmer märkas mer i ett ljusare rum.

Kabelproblem

En lös eller defekt skärmkabel kan orsaka flimmer på skärmen genom att skicka en inkonsekvent, störd videomatning till monitorn. En lös kabel kan anslutas igen för att lösa problemet. Om kabelns anslutningsstifter är böjda kan uträtning av dem återupprätta anslutningen och stoppa flimmern. Om själva kabeln går sönder löser problemet problemet genom att byta ut kabeln mot en ny. Vissa datorer och skärmar har flera anslutningsportar: försök att använda olika på båda enheterna för att diagnostisera en skadad port. Bärbara skärmar kan flimra när den interna moderkort-till-bildskärmsanslutningen också är lös eller skadad.

Magnetiska fält

Alla andra elektroniska enheter i närheten av monitorn kan producera ett magnetfält som får skärmen att flimra. Du kan stoppa denna störning genom att flytta elektroniska enheter i närheten som fläktar och telefoner bort från din dator. Dessutom kan felaktig jordning och elektriska störningar från ett eluttag få en monitor att flimra. Försök att ansluta monitorn till ett annat eluttag för att se om det aktuella uttaget orsakar flimmer.

Programvaruproblem

Ibland kommer specifika grafikkort att orsaka flimmer i specifika bildskärmar på grund av programmeringsfel i drivrutinerna eller programvaran som kör hårdvaran. Att köra Windows Update eller installera de senaste grafikkortdrivrutinerna från enhetstillverkarens webbplats kan lösa det programmeringsfel som orsakar störningen. Enligt PC Magazine innebar ett anmärkningsvärt fall av dåliga drivrutiner som ledde till skärmflimmer ett parti om iMac släpptes 2010.

Hårdvarufel

Skärmflimmer kan vara en indikation på att bildskärmen eller grafikkortet misslyckas. Testa att använda monitorn på en dator med ett annat grafikkort. Om detta inte löser problemet kan det tyda på att själva monitorn misslyckas. Du kan också testa CPU: n genom att testa den med en annan bildskärm; om det fortsätter att flimra i det här fallet kan detta indikera att grafikkortet måste bytas ut.