Hur du inaktiverar dataroaming på iPhone och Android

Med tanke på dessa historier om skandalösa Data Roaming-avgifter är det verkligen viktigt att du förstår "Dataroaming" och hur du aktiverar eller inaktiverar dataroaming på din iPhone eller Android-telefon.

Vad är dataroaming?

Tekniskt sägs att din iPhone eller Android-telefon befinner sig i Roaming-läge när den ansluts till mobiltorn som inte ägs eller drivs av din mobilleverantör (Verizon, AT&T, Sprint, etc.).

Om detta låter skrämmande, kan du trösta dig från att du inte kommer att debitera dataroamingavgifter så länge du förblir inom täckningsområdet som anges i din mobilplan.

Beroende på din mobiltelefonplan kan du drabbas av roamingavgifter när du reser till ett annat område i samma land eller reser utanför landet. Därför rekommenderas det starkt att du noggrant läser kontraktet med din tjänsteleverantör för att ta reda på när Data Roaming-avgifter spelas in.

Avgifter för dataroaming kan vara överdrivna

Som du måste vara medveten om kan Data Roaming-avgifter snabbt lägga till och skicka upp din telefonräkning med hundratals eller till och med tusentals dollar.

Förutom röstsamtal gäller Roamingavgifter för textmeddelanden, överföring av bilder, åtkomst till internet och all aktivitet på din iPhone eller Android-telefon som gör att den ansluter till ett mobilnätverk.

Det är viktigt att komma ihåg att du kan ackumulera dataroamingavgifter helt enkelt genom att lämna din iPhone eller Android-telefon på medan du reser utanför landet. Det finns ett antal appar på din smartphone som automatiskt ansluter till ett nätverk i bakgrunden och skickar information med dina dyra Roaming Data.

För att vara riktigt säker bör du överväga att stänga av Cellular Data helt på din iPhone medan du reser utomlands och använder WiFi-nätverk.

Inaktivera dataroaming på iPhone

Följ stegen nedan för att inaktivera dataroaming på din iPhone.

1. Klicka på Inställningar på startsidan på din iPhone

2. Klicka sedan på Cellular

3. Inaktivera dataroaming på din iPhone genom att växla dataroaming till AV (vit) från dess aktuella ON (grön) inställning (se bild nedan).

Dessutom bör du också överväga att inaktivera mobildata på din iPhone för att se till att all dataanvändning på din iPhone endast är begränsad till WiFi och att ingen mobiltelefondata används av din telefon.

Obs! Att inaktivera dataroaming kommer också att inaktivera internationella eller meddelanden utanför området på din iPhone.

Aktivera eller inaktivera dataroaming på Android-telefon

1. Klicka på Inställnings-appen på din Android-telefon.

2. Bläddra sedan ned till mobilnätverk som finns under avsnittet Anslutningar och tryck på det.

3. På skärmen Mobilnätverk, se till att Data Roaming är inställt på OFF-position (se bild nedan).

Med Data Roaming är inaktiverat kan du använda appar som WhatsApp, Google Hangouts och Skype via en WiFi-anslutning för att hålla kontakten med din familj och vänner.