Vilket format måste videor ha för iPod?

Den femte generationen iPod classic var den första iPod med videouppspelningsfunktioner. Sedan dess har Apple släppt versioner av iPod nano och iPod touch med videouppspelning. Dessa spelare har begränsad kompatibilitet med videoformat. För att spela upp en video på en iPod måste du köpa och ladda ner den i ett kompatibelt format eller konvertera det från dess ursprungliga format.

Format

iPod kan spela upp video som har kodats med H.264- eller MPEG-4-codec. Dessa filer har filtilläggen .m4v, .mp4 eller .mov. Om filen kodas med H.264 kan den kodas med 768 kilobit per sekund med en upplösning på 320 pixlar med 240 pixlar. Den kan spelas upp med upp till 30 bilder per sekund. Videor som kodas med MPEG-4 kan kodas med upp till 2,5 megabit per sekund med en upplösning på 480 pixlar och 480 pixlar. De spelar också upp med 30 bilder per sekund.

iTunes

Om du laddar ner dina videofiler direkt från iTunes Store finns de redan i ett kompatibelt format för en iPod. Alternativt kan du importera dina videofiler till ditt iTunes-bibliotek. Om filerna spelas upp i iTunes kan iTunes konvertera videon till ett format som din iPod kan använda. Välj "Skapa iPod eller iPhone-version" från "Avancerat" -menyn för att konvertera videon till ett format som din iPod kan använda. Om filerna inte spelas måste du använda programvara från tredje part för att konvertera videorna.

Konverteringsprogramvara från tredje part

Om iTunes inte kan konvertera din videofil kan du använda ett tredjepartsprogram som Videora, Xilisoft eller Cucusoft videokonverterare. Dessa program tar ett antal videoformat och konverterar det till ett videoformat som iTunes kan hantera. Du kan sedan importera filen till iTunes och överföra den till din iPod. Om du vill undvika att konvertera videor men inte vill köpa dina videofiler från iTunes kan du köpa DVD-skivor eller Blu-Ray-skivor som innehåller en iTunes-kompatibel videofil.

Bildkvot

Olika iPod-spelare använder olika bildförhållanden. Bildförhållandet är förhållandet mellan videobildens bredd och höjd. Standard-tv-program har exempelvis förhållandet 4: 3 och widescreen-program eller filmer har förhållandet 16: 9. IPod touch kan automatiskt spela upp videor i något av dessa format. Den femte generationens iPod classic har en "Widescreen" -inställning i menyn "Videoinställningar". Om den här inställningen inte är aktiverad, kommer kanterna på widescreen-videor att trimmas. När inställningen är avstängd visas svarta staplar över och under videon men kanterna är inte beskurna. Sjätte generationens iPod classic och iPod nano har inställningen "Helskärm" i menyn "Videoinställningar". När den här inställningen är på trimmas kanterna på en widescreen-video. Om inställningen är av visas svarta staplar ovanför och under videon.