Hur man aktiverar eller inaktiverar tvåfaktorautentisering för Apple-ID

Ditt Apple-ID innehåller viktig information som dina adress- och kreditkortsnummer som kan missbrukas om ditt Apple ID-lösenord komprometteras. Om detta stör dig, kan du få en sinnesfrid genom att aktivera tvåfaktorsautentisering för att lägga till ett extra lager av säkerhet till ditt Apple-ID.

Innan vi går igenom de exakta stegen för att aktivera tvåfaktorautentisering för Apple-ID, låt oss ta en kort titt på vad som exakt är tvåfaktorautentisering och hur det skiljer sig från tvåstegsverifiering som några av er redan känner till.

Vad är tvåfaktorautentisering?

Tvåfaktorautentisering är en ny säkerhetsfunktion som introducerades av Apple 2015 med lanseringen av iOS 9 och Mac OS X EI Captain.

När du aktiverar tvåfaktorautentisering för ditt Apple-ID kommer ditt Apple-konto att skyddas även om någon lyckas gissa ditt Apple-ID-lösenord och försöker logga in på ditt konto.

Eftersom du har aktiverat tvåfaktorautentisering kommer inloggningsprocessen att begära verifieringskod utöver Apple ID-lösenordet, vilket gör det svårare för någon att få tillgång till ditt Apple-konto.

Nu låter allt detta bekant för dem som redan är vana vid tvåstegsverifieringsprocessen. Tvåfaktorsautentisering är dock en uppgraderad, förbättrad och en säkrare version av tvåstegsverifieringsprocessen som du kanske redan använder för dina Apple-konton.

Skillnaden mellan tvåfaktorautentisering och tvåstegsverifiering

En viktig skillnad mellan tvåstegsverifiering och tvåfaktorautentisering är platsfunktionen som Apple har introducerat i tvåfaktorautentisering.

I tvåfaktorautentisering får du först en karta som visar platsen för enheten från vilken ditt Apple-konto loggas in. Den här funktionen visar dig om någon försöker logga in på ditt konto från en plats som du inte känner till.

När du tittat på kartan kan du välja att ta emot verifieringskoden på din telefon eller välja alternativet Tillåt inte att blockera koden, om platsen är okänd för dig.

Som ni kommer överens, är denna installation säkrare jämfört med tvåstegsverifiering som helt enkelt skickade ett meddelande till din telefon med en fyrsiffrig verifieringskod, när du eller någon försökte logga in på ditt Apple-konto.

Ingen återställningsnyckel i tvåfaktorautentisering

En annan viktig skillnad mellan tvåfaktorautentisering och tvåstegsverifiering är borttagningen av återställningsnyckeln i tvåfaktorautentisering.

Istället för att använda återställningsnyckeln måste du nu använda Apples funktion för återställning av konto online för att få åtkomst till ditt konto, om du skulle glömma ditt Apple ID-lösenord.

Tvåfaktorautentisering fungerar endast på Apple-enheter

Till skillnad från tvåstegsverifiering kan du inte aktivera tvåfaktorautentisering på din Windows-dator, Chromebook Android-telefon eller någon annan enhet än Apple.

För att aktivera tvåfaktorautentisering behöver du en Apple-enhet som kör iOS 9 eller nyare eller en Mac som kör Mac OS X El Captain eller nyare.

Du måste också inaktivera tvåstegsverifiering innan du kan aktivera tvåfaktorautentisering för ditt Apple-ID. Du kan inte ha både tvåstegsverifiering och tvåfaktorautentisering som skyddar ditt Apple-konto på samma gång.

Inaktivera tvåstegsverifiering

Som nämnts ovan måste du först inaktivera tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID (om du har aktiverat det) genom att följa stegen nedan.

1. Besök appleid.apple.com på din dator och logga in på ditt Apple-konto.

2. Leta upp säkerhetsavsnittet på nästa skärm och klicka på länken Redigera (se bild nedan)

3. Klicka sedan på Stäng av tvåstegsverifiering, som finns under underrubriken tvåstegsverifiering.

4. Du kommer att se en popup, klicka igen på Stäng av tvåstegsverifiering.

5. På nästa skärm kommer du att besvara säkerhetsfrågor, bekräfta ditt födelsedatum och e-poståterställning.

Aktivera tvåfaktorsautentisering på iPhone, iPad eller iPod

Följ stegen nedan för att aktivera tvåfaktorautentisering på din iPhone, iPad eller iPod med iOS 9 eller senare.

1. Tryck på Inställningar på startskärmen på din iPhone, iPad eller iPod.

2. Klicka på iCloud på skärmen Inställningar

3. Klicka sedan på ditt namn (se bild nedan)

4. Ange lösenordet för ditt Apple-ID på popup-skärmen och tryck på OK

5. Klicka på Lösenord och säkerhet på Apple ID-skärmen

6. På skärmen Lösenord och säkerhet klickar du på länken Setup Two-Factor Autentication….

7. På nästa skärm trycker du på länken Fortsätt (se bild nedan)

8. Ange sedan ditt telefonnummer och välj hur du vill ta emot verifieringskoden. Du kan välja antingen via textmeddelande eller via telefonsamtal

9. På nästa skärm anger du verifieringskoden som du just har fått från Apple på telefonnumret som du angav i steg 8 ovan.

Aktivera tvåfaktorsautentisering på Mac

Som nämnts ovan kan du också aktivera tvåfaktorsautentiseringskod på din Mac som kör Mac OS X El Captain eller senare version av operativsystemet.

1. Klicka på Apple-ikonen, som finns i det övre vänstra hörnet på skärmen och klicka sedan på Systeminställningar.

2. Klicka på iCloud på nästa skärm (se bild nedan)

3. Klicka sedan på knappen Kontoinformation

4. På nästa skärm klickar du på fliken Säkerhet och klickar sedan på Setup Two-Factor Authentication-knappen (se bild nedan)

5. Du kommer att se ett popup-fönster, klicka på Setup-knappen för att starta processen för att ställa in tvåfaktorautentisering på din Mac.

6. På nästa skärm kommer du att verifiera din identitet genom att svara på säkerhetsfrågor. Svara på säkerhetsfrågorna och klicka på Verifiera för att fortsätta.

7. Ange sedan det telefonnummer du vill ta emot verifieringskoden på. Välj också hur du vill ta emot verifieringskoden (SMS eller telefonsamtal) och klicka på Fortsätt.

8. På nästa skärm anger du verifieringskoden som du just har fått från Apple på telefonnumret som du angav i steg 7 och klicka på Fortsätt.

Nu har du framgångsrikt konfigurerat tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-konto på din Mac.

Från och med nu när du loggar in på ditt Apple-konto från en okänd dator, kommer du att få en verifieringskod på din Mac, tillsammans med en karta som visar platsen där ditt Apple-konto nås.

Inaktivera tvåfaktorautentisering på iPhone och Mac

Om du inte gillar tvåfaktorautentisering kan du enkelt inaktivera tvåfaktorautentisering med din iPhone eller Mac.

1. Besök appleid.apple.com på din iPhone eller Mac.

2. Leta upp säkerhetsavsnittet på nästa skärm och klicka på länken Redigera (se bild nedan)

3. Leta sedan på avsnittet Tvåfaktorautentisering och klicka på länken Stäng av tvåfaktorautentisering.

4. Klicka på nästa skärm igen på Stäng av tvåfaktorautentisering för att bekräfta att du vill stänga av funktionen.

5. På nästa skärm kommer du att svara på säkerhetsfrågor och klicka på Fortsätt.

6. Därefter måste du bekräfta ditt födelsedatum och ange ditt återställnings-e-postmeddelande (om du har en) och klicka på Fortsätt för att avsluta processen för att inaktivera tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-ID.