Hur man lär sig att koda

Lär dig de språk som datorer använder för att prata med varandra

Koden är det språk som berättar för din dator vad du ska göra. Dina favoritwebbplatser, appar, spel och programvara använder alla ett specialiserat system med bokstäver, siffror och symboler för att fungera. Många olika kodningsspråk uppfanns för olika applikationer. Vissa kodningsspråk är lättare att lära sig än andra. Att lära sig att koda kan öppna dörren till karriärmöjligheter, inklusive jobb som gör att du kan arbeta hemifrån. Heltids- och deltidsmöjligheter, såväl som frilansjobb och kontraktsarbete, är lätt tillgängliga i fältet. Hitta det kodjobb som passar dig och din familj.

Varför vill du lära dig att koda?

Det första steget i att lära sig kodera är att bestämma vad du vill göra med din kunskap när du först har förvärvat den. Vill du bygga din egen webbplats för ett hembaserat företag? Hoppar du på att tjäna extra pengar med ett spel eller en app? Vill du få ett heltidsjobb? Att bestämma dina mål hjälper dig att ta reda på vilket eller vilka kodningsspråk du behöver lära dig.

För att få några idéer om vilket språk du ska börja med, kolla meddelanden för lediga jobb för att se vad arbetsgivare letar efter. Prata med en karriärrådgivare på en arbetsförmedling eller på en lokal yrkes-teknisk skola eller högskola. Om det finns en teknikinriktad arbetsmässa i ditt område, spendera lite tid med rekryterare för att ta reda på vilka kodningsspråk som efterfrågas.

Datorspråk och deras användning

Några av de mest populära kodningsspråken och deras applikationer är:

  • C: Ett grundläggande språk som körs på nästan vilken plattform som helst
  • C # (uttalad C-skarp): används för Microsoft-appar
  • HTML: Lätt att lära; används för att designa och formatera webbplatser
  • Java: Används för Android-appar, mobilappar och videospel; körs över flera programvaruplattformar
  • JavaScript: Inte relaterat till Java, används för att lägga till interaktiva element till webbplatser
  • Mål-C: För iOS-appar (Apple)
  • PHP: För webbapplikationer
  • Pytonorm: Ibland kallas det enklaste kodningsspråket att lära sig; Pinterest och Instagram använder båda detta språk
  • Ruby (även känd som Ruby on Rails): För webbappar
  • SQL: Structured Query Language, för hantering av databaser och stora datamängder

Komma igång

Många högskolor och universitet erbjuder online-kurser i kodning. Du kan också dra nytta av kurser som erbjuds av valfritt antal akademier online som drivs av kodningsexperter och privata företag. Innan du spenderar pengar, utforska några av de fria resurserna. Massor av gratis webbaserade handledning finns tillgängliga som använder programvara och koder med öppen källkod. "Öppen källkod" betyder att den är offentlig och kan användas av vem som helst. De kostnadsfria kurserna erbjuder vanligtvis videobaserad instruktion tillsammans med interaktiva aktiviteter som ger dig kodning.

Få en verklig upplevelse genom att utveckla ett enkelt barnspel. Volontär att bygga eller uppgradera en webbplats för en samhällsbaserad organisation i ditt område. Bidra med dina färdigheter till ett open source-projekt; du kan hitta vad som är tillgängligt genom att söka i "öppen källkodsprojekt" i din favoritwebbläsare. Du kan bygga ditt CV genom att skaffa dig obetalda erfarenheter som visar dina färdigheter för potentiella arbetsgivare.

Behöver du en examen i datavetenskap?

Det korta svaret är helt enkelt nej. Även om en examen inom datavetenskap eller ett relaterat område ser bra ut i ditt CV, letar de flesta arbetsgivare efter kodare som är aktiva i programvarusamhället. Det betyder att någon som har utvecklat ett populärt spel eller en app, som har publicerat i tekniska tidskrifter eller som gör presentationer vid viktiga branschevenemang har en mycket bättre chans att bli anställd än någon med en examen ensam.