Vad kan du göra för att stoppa avlyssning på mobiltelefoner och hemlinjer?

De flesta typer av kommunikation kan spelas in eller avlyssnas, inklusive internetkommunikation och telefonsamtal. Om du behöver utbyta känslig information är det bästa sättet att vara säker på att ingen lyssnar på att prata personligen med din kontakt. Uteslut det alternativet, ta grundläggande försiktighetsåtgärder för att se till att dina privata konversationer förblir privata.

Flera hemtelefoner

Installera inte flera telefoner på samma rad i ditt hem om du är orolig för avlyssning. Det är lätt för en person i ditt hem att ta upp en annan telefon som är ansluten till samma linje och lyssna på pågående samtal. Om du vill skydda en viss konversation, gå runt och samla i handenheterna som är anslutna på telefonlinjen. När du är klar med konversationen kan du sätta tillbaka dem på nytt och ansluta dem igen.

Säkra din enhet

Ett sätt att förhindra att avlyssningsprogramvara installeras på din mobiltelefon är att sätta ett lösenord på den. Ingen borde kunna öppna din telefon och installera appar utan din tillåtelse. Om du märker en app som du inte känner igen, ta bort den och överväga att installera en ny kopia av ditt operativsystem på telefonen. Ändra ditt lösenord regelbundet och dela bara din mobiltelefon med personer du litar på.

Kryptera dina samtal

Med rätt appar kan du ringa krypterade telefonsamtal, vilket minskar chansen för en annan person att lyssna på. Appar som RedPhone, Silent Phone och Cellcrypt ger allt detta extra skydd mellan två användare som båda har appen. RedPhone är en Android-app som kan använda antingen 3G eller Wi-Fi och ringer via uppringningsappen på telefonen till andra RedPhone-användare. Silent Phone använder också mobila datanätverk och Wi-Fi, men mot en extra avgift kan du ringa skyddade samtal till användare som inte har Silent Phone installerat. Den är tillgänglig på Android och iOS. Cellcrypt, som kan användas på Android-, iOS-, BlackBerry- och Nokia-enheter, gör skyddade samtal till andra Cellcrypt-enheter. Det kan också skicka säkra textmeddelanden till Cellcrypt-användare.

Övervaka samtalskvalitet

Ett av de bästa sätten att stoppa avlyssning är att avsluta en konversation om det finns några tecken på att du infiltreras. Om du hör ovanliga ljud eller förändringar i telefonvolymen kan det vara ett tecken på att någon lyssnar. Mobiltelefoner kan göra ljud när de inte används om någon har installerat ett program för samtalsövervakning, vilket innebär att du måste återställa din telefon för att ta bort skadliga appar. Du kan också höra störningar med stereohögtalare även när din mobiltelefon inte används.